Az érdekvédelmi szervezet fennállásának 25. évfordulója alkalmából szervezett jubileumi ünnepségét a Jósa András Oktatókórházban tartották, hiszen az egyesület székhelye is a Sóstói úti kórházban található, tagjai pedig nagyon jó kapcsolatot ápolnak Pszichiátriai Osztály munkatársaival. A rendezvény megnyitóján dr. Szűcs Attila főigazgató köszöntötte a vendégeket, majd elmondta, huszonöt éve 18 alapító taggal jött létre a szervezet, elsősorban pszichotikus betegek hozzátartozóival, aktív, tettre kész emberekkel, akik többet szerettek volna tudni ezekről a betegségekről, és felismerték, hogy együtt, egymás tapasztalataira építve könnyebb megbirkózni a felmerülő problémákkal is. Hangsúlyozta, az egyesülettel közösek a céljaik, hiszen a nagykállói Sántha Kálmán Szakkórház és a nyíregyházi Pszichiátriai Osztály is kiemelt jelentőséget tulajdonít a mentális betegségekben szenvedő embertársaink társadalmi stigmatizációja elleni küzdelemnek.

Nagyon sok tévhit él a pszichiátriai betegségekkel kapcsolatban a társadalomban, a Pszichotikusok Egyesületének egyik fontos célja, hogy ezeket eloszlassa, és a betegek társadalmi befogadását elősegítse. Az embereknek kevés az ismeretük a mentális betegségekről, a nem megfelelő tudás ráadásul félelemmel is társul, ezért a többség kiszorítja a mentális kórképpel élőket a közösségekből, a munkahelyekről.

– Leginkább a skizofréniáról terjednek különböző téveszmék, ilyen például, hogy a betegségben szenvedők erőszakosak, veszélyesek, nem tudnak dolgozni, tudathasadásuk van. A megbélyegzés már a diagnózistól elkezdődik, és nem csupán az beteg, hanem a családja is cipeli a vállán. Így aztán sokan titkolják a betegséget, a megbélyegzéstől való félelem miatt nem szívesen kérnek segítséget sem. A Pszichotikusok Egyesülete sok-sok évvel ezelőtt éppen azért jött létre, hogy felkarolja az érintetteket a megyében, s a védett foglalkoztatás keretében értelmes munkát biztosítson számukra – emelte ki dr. Réz Dóra pszichiáter. Dr. Réz Dóra azt is elmondta, a mentális betegekben a közvetlen kontaktus, a személyes találkozás már önmagában építő folyamatot indít el, a közösségben végzett tevékenységekben pedig megtalálják önmagukat.

Fontos a bizalom

A rendezvényen részt vevőknek az egyesület tagjai egy kiállítást is berendeztek az általuk elkészített termékekből. A vesszőből font kosárkák, dísztárgyak, gyöngyökből fűzött nyakláncok és a textilből varrt táskák mind-mind kézműves használati tárgyak, amiket megrendelésre is elkészítenek. Mint megtudtuk, jelenleg 31-en dolgoznak a kórház Sóstói úti telephelyén kialakított foglalkoztatóban, ahol a munkát inkább alkotásnak tartják, s nem munkának.

Támogatják az egyesületet
– A cél nemes, a kórház a kezdetektől mellette áll, hiszen ebben a munkában soha nem lehet megtorpanni – mondta Dr. Szűcs Attila főigazgató, s további támogatásukról biztosította a szervezetet.

Forrás, fotó: Kelet-Magyarország, nyomtatott sajtó, SZSZBMK