A magyar ápolók napja alkalmából koszorúzással tisztelegtek hazánk első főápolójának emléke előtt pénteken délelőtt a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház parkjában álló Kossuth Zsuzsanna-szobor előtt. Bognár Beáta, a Magyar Ápolási Egyesület Fejér Vármegyei Szervezetének elnöke köszöntőjében felidézte Kossuth Zsuzsanna munkásságát.

Elhangzott, hogy az 1848/49-es forradalom és szabadságharc idején kinevezett, „az összes tábori kórházak” főápolónője 72 tábori kórházat alapított pár hónap leforgása alatt, önkéntes nőket toborzott betegellátásra, valamint a felszerelés és a fizikai segítségnyújtás biztosítása mellett fontosnak tartotta a sérültek lelki állapotának gondozását is. Az általa bevezetett betegápolási rendszer egész Európában egyedülálló volt.

Embersége, bátorsága, a haza iránti hűsége, szakmai alázata példamutató volt.

A vesztes háború után Kossuth Zsuzsanna először Belgiumban, majd az Amerikai Egyesült Államokban töltötte száműzetését, szegénységben, betegségben, 1854-ben bekövetkezett korai haláláig.

A megemlékezést követően koszorúzással tisztelegtek Kossuth Zsuzsanna emléke előtt, ezzel hitet téve az ápolás jelene és jövője mellett. Koszorút helyezett el dr. Simon László főispán, valamint dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke Tessely Zoltánnal, Törő Gáborral és Varga Gáborral, Fejér megy országgyűlési képviselőivel közösen emlékezett. Székesfehérvár Önkormányzata nevében Östör Annamária egészségügyi tanácsnok, míg a kórház képviseletében Prof. Dr. Bucsi László főigazgató, Nyakas Eszter ápolási igazgató és dr. Gráczer Piroska ápolási igazgató-helyettes emlékezett. Koszorút helyeztek el a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, a Magyar Ápolási Egyesület, az Országos Mentőszolgálat, a Humán Szolgáltató Intézet és a Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény képviselői.

Az ápolói hivatás egyik legnagyobb ünnepe a Romhányi Auditóriumban folytatódott. – Ma olyan egészségügyi dolgozókat ünnepelhetünk, akikre az elmúlt időszakban óriási figyelem hárult, s bár a figyelem hirtelen jött, mégis nagyon hasznos volt és sok mindenre rávilágított. Rávilágított arra, hogy az ápolók milyen hihetetlen munkát végeznek és milyen elképesztő munkára képesek, valamint hogy milyen nagyszerűen helytállnak a legnehezebb helyzetekben is. Legyünk büszkék egymásra, hisz hivatásunkért élünk. Elhivatott ápolók nélkül nincs sikeres gyógyítás. Mi vagyunk azok, akik ott vagyunk az élet kezdetén és végén, akik képesek vagyunk embertársainkért sok mindent feláldozni. Az ápolói munka mindennapi kihívás. Fizikai és szellemi erőpróba, de ennek ellenére a világ legnemesebb, legemberibb hivatását tudhatjuk magunkénak. – fogalmazott Nyakas Eszter ápolási igazgató.

Bucsi László, a Szent György Kórház főigazgatója köszöntőjében felidézte Kossuth Zsuzsanna életútját, majd arról beszélt, nem feltétlen kell több évszázaddal ezelőttről példaképet keresnünk, hiszen mi magunk is tudunk példaképeket állítani. – Amellett, hogy Kossuth Zsuzsanna is csodálatos példakép lehet, talán élőbb, ha az általunk kiemelt, elismert dolgozókat tesszük példaképpé. Legyenek ők is példaképek! – mondta a főigazgató.

A köszöntők után átadták az Év Ápolója és az Év Asszisztense szakmai elismeréseket. A díjátadó a „Tiszteletbeli ápoló” cím átadásával zárult, melyet 2005 óta évente egy alkalommal egy olyan ember kap meg, aki kötelező feladatain túl segíti, tiszteli és értékeli az ápolók munkáját. Aki partner, aki sokat tett és tesz a szakdolgozók elismertségéért, fejlődéséért. Az idei évben a kórház ápolóinak egyhangú szavazata alapján Prof. Dr. Bucsi László főigazgató kapta meg ezt az elismerést.

Az ünnepség az 50 éve végzett ápolók köszöntésével, Gazda István Kuriózumok az egészségügy történetéből című előadásával és a Szent György Alkotókör festménykiállításának megnyitójával folytatódott.

Az eseményről a Fehérvár TV készített tudósítást.

Forrás, fotó: szekesfehervar.hu