A betegség általában évek alatt alakul ki. Gyakori, hogy kezdetben egyáltalán nem okoz tüneteket. A rendszeres szűrővizsgálatokkal azonban korai stádiumban felfedezhetők az elváltozások.

Daganatos állapotot több tünet is jelezhet, például a véres széklet megjelenése, a hasi görcsök, a székletritmus megváltozása, a vérszegénység vagy az indokolatlan fogyás. Ilyen esetekben mindenképpen indokolt a szűrés elvégzése.

„A vastagbéldaganatok megjelenése 50 éves kor felett válik gyakoribbá, pontosan ezért az 50-70 év közötti lakosságot szűrjük célzottan. A Nemzeti Népegészségügyi Központ által koordinált szűrőprogram keretében a korcsoport tagjai kétévente meghívót kapnak a vizsgálatra. A szűrés „kétlépcsős”: először a székletben lévő – gyakran szabad szemmel nem is látható - vér vizsgálata történik. – ismertette a szűrés részleteit dr. Nagy Attila, az endoszkópos labor részlegvezető főorvosa.

A gyakorlati tudnivalókkal kapcsolatban elmondta: a szűrésre behívottak a háziorvosuktól vehetik át a székletminta vételére szolgáló pácienscsomagot, illetve a szuresiranyitas@nnk.gov.hu e-mail címen is lehet kérni ezek postázását. A mintát előre megcímzett borítékban, postán lehet elküldeni a kijelölt laboratóriumnak, ahol elvégzik a székletvér vizsgálatot.

Amennyiben a szűrés pozitív eredményt mutat, szükség van a „második lépcsőre”: a vastagbél tükrözéses (kolonoszkópos) vizsgálatára a vérzés helyének és okának megállapítására.

A vastagbéltükrözés előjegyzés alapján történik a Soproni Gyógyközpontban. A vizsgálat során – béltisztítást követően – a vastagbél belső felszínét endoszkóppal nézik át. Ha olyan eltérést találnak, ami a vastagbél szövetéből kitüremkedik (pl. polip), azt azonnal el is tudják távolítani, így az nem tud daganattá alakulni. A vizsgálatot kérés esetén bódításban is elvégzik – fejtette ki Dr. Nagy Attila.

„Tavaly 200 vastagbél szűrővizsgálatot végeztünk a kórház szakmai stábjával, az esetek mintegy 85 százalékában találtunk valamilyen eltérést. Zömében polipról volt szó, amiket eltávolítás után szövettani vizsgálatra küldtünk. Rosszindulatú daganat esetén további vizsgálatok szükségesek, majd a szakorvosokból álló onkoteam dönt a kezelésekről.” – részletezte a főorvos, majd hozzátette: aki nem került bele az életkor szerinti célzott programba, de tüneteket észlel, a háziorvosán keresztül kérheti panaszai kivizsgálását.

Forrás, fotó: Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet

A vastagbéldaganat jól szűrhető, és korai fázisában felfedezve jól gyógyítható. A szűrést csak 2 évente kell megismételni.

Levelet kapott vastagbélszűrésre? Ne ijedjen meg, mert a vastagbélszűrés nem egyenlő a vastagbéltükrözéssel!

1 – Ha személyre szóló meghívót kapott, kérje háziorvosától a díjmentes, otthonában fájdalommentesen elvégezhető székletvér kimutatására szolgáló mintavételi csomagot.
2 – Ha az NNK-tól tájékoztatót kapott, hogy vastagbélszűrésre jogosult, akkor jelezze részvételi igényét a csomagban található térítésmentesen visszaküldhető válaszlevélben, vagy online, vbszures.nnk.gov.hu online oldalon, és a mintavételhez szükséges páciens egységcsomagot a lakóhelyére postázzuk.

Miért vegyen részt a szűrési programban?
A vastagbélszűrés életet menthet, mert a vastagbéldaganat jól szűrhető, és korai fázisában felfedezve jól gyógyítható. A szűrést csak 2 évente kell megismételni.

Hogyan zajlik?
A vastagbélszűrés első lépése a székletvérvizsgálat, amely otthonában elvégezhető és fájdalommentes. Fontos, csak nem-negatív eredmény esetén kerül sor vastagbéltükrözésre, amelyet bódításban végeznek. Pár perc az életéből az életéért!

Díjmentes a részvétel
Közel 2,3 millió állampolgárnak kínáltuk fel a szűrőprogramban való részvétel lehetőségét. Ön se hagyja ki! Éljen a vastagbélszűrés lehetőségével!

Bővebb információ a vastagbélszűrésről itt érhető el.

Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ