A szakmai találkozót Dr. Novák Zoltán, az Országos Onkológiai Intézet Nőgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosa nyitotta meg, bemutatta a tízéves koráig Magyarországon élő és magyarul kiválóan beszélő Prof. Dr. Gab Kovacsot, aki meghatározó szerepet játszott az in vitro fertilizáció, valamint általában az asszisztált reprodukció kifejlesztésében és sikerében. A professzor az IVF, az ovuláció indukció, a donor inszemináció, a meddőségi sebészet, a férfi szubfertilitás, a fogamzásgátlás és a sterilizáció vezető szakértőjeként nemzetközi ismertségre tett szert.

Gab Kovacs professzor Dr. Vesztergom Dóra, a Humánreprodukciós Igazgatóság vezetője és Dr. Novák Zoltán társaságában

Prof. Dr. Gab Kovacs kiváló oktatói teljesítményét széles körben elismerik, és gyakran tart előadásokat Európában és Ázsiában. Ezúttal Magyarországon is meghallgathatták az érdeklődők. 2024. június 19-én, az Országos Onkológiai Intézet és az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánreprodukciós Igazgatóság közös szervezésében „Fertility preservation” (A termékenység megőrzése) címmel tartotta meg előadását.
Amerikában közel félmillió ember szenved daganatos megbetegedésben és becslések szerint térségükben évente 20 ezer nőnél diagnosztizálnak rákot. Az onkológia fejlődésével viszont olyan magasak lettek a túlélési esélyek, hogy a betegek gyógyulásukat követően tervezhetik a családalapítást is, ezért is kiemelt jelentőséget kapott a termékenység megőrzése. Prof. Dr. Gab Kovacs előadásában átfogó képet adott ezekről a lehetőségekről, az elmúlt évtizedekben bekövetkezett jelentős fejlődésről és a pályafutása során szerzett ismeretekről és tapasztalatokról.
A szakmai találkozón Prof. Dr. Gab Kovacs válaszolt intézmény- és részlegvezetők, szakorvosok és szakdolgozók kérdéseire is.

Az előadás itt tekinthető meg

Forrás