Az e-egészségügyi rendszer kiépítésével az eddigi legnagyobb mértékű egészségügyi informatikai beruházás történt meg, amelynek eredményeképpen a szakellátó intézmények számára biztosítottá vált a közeljövőben induló, új központi informatikai rendszerhez, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez, az EESZT-hez történő csatlakozás. Több mint tízezer informatikai eszköz (hardverek, szoftverek, szerverek, nyomtatók, hálózati eszközök, routerek) beszerzése és kiszállítása történt meg a kijelölt közfinanszírozású intézményeknek, összesen 7,2 milliárd forint értékben.

A komplex fejlesztéseknek köszönhetően létrejön az EESZT központi informatikai rendszere, amely megteremti az alapot az egészségügyi szolgáltatók együttműködéséhez. Egységes informatikai környezetben, a legmagasabb fokú adat- és kibervédelemmel biztosítja az egészségügyi ágazaton belüli hatékony kommunikációt. 
A MeNTA okostelefonos alkalmazás, vagyis a Mobil EgészségNapló és Tájékoztató Alkalmazás kialakítására 300 millió forintot költ az állam európai uniós fejlesztési forrásból. A mobil alkalmazás képes egészségnaplókon keresztül adatokat megosztani háziorvosi- és kórházi informatikai rendszerekkel, így az otthon naplózott adatok gyorsan és hatékonyan juthatnak el a kezelőorvoshoz. Az alkalmazás segítségével a felhasználók többek között egészségtervet készíthetnek, hiteles információkhoz juthatnak betegségükkel kapcsolatban, megtudhatják a felírt gyógyszerrel kapcsolatos összes elérhető információt a vonalkód beolvasásával, valamint az útvonalkereső térképes funkció segítségével egyszerűbben elérhetik a szolgáltatókat is.

E-egészségügyi rendszer nem csak Magyarországon kerül kiépítésre. Hasonló szisztémát vezetett be és üzemeltet Ausztria, Franciaország, Spanyolország és Észtország, valamint a világ számos országában működnek másfajta e-egészségügyi rendszerek. A rendszer az Európai Parlament és a Tanács 95/46/EK adatvédelmi irányelvével összhangban épül ki.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ a fent felsorolt fejlesztéseit több, európai unió által finanszírozott projekt keretében hajtotta végre annak érdekében, hogy az ország egészségügyi informatikai rendszere és az azokhoz kapcsolódó szolgáltatások megfelelhessenek a modern kor elvárásainak.