Reszegi Imre, a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház vezető mentőtisztje és szakmai szakértője elmondta, a labor egyaránt teret ad az egészségügyi, a szakorvosi és az orvosi képzéseknek, de emellett a laikusok számára felvilágosító oktatást is tudnak biztosítani. Az alapokat mindenki magával hozza, akár a köz- vagy felsőoktatásból, akár az orvosi egyetemről. Itt pedig megpróbálják a gyakorlatban is kamatoztatni az elméleti tudást. Négy olyan terem van, ahol az ideérkezők szimulált környezetben kipróbálhatják magukat. Van felnőttápolási, gyermekápolási, sürgősségi-intenzív, továbbá egy kompletten berendezett műtőterem – részletezte a laborvezető.

A kórházban külön instruktorokat képeztek ki arra, hogy orvosi ismereteiket átadva megmutassák a szimulációs eszközök használatát, legyen az újraélesztés, nyílt seb összevarrása, vagy éppen az, hogy hogyan tudnak eltávolítani egy idegen testet a légutakból. De szakorvosok, osztályvezetők is tarthatnak speciális belső képzést az osztályukon dolgozó orvosoknak, szakdolgozóknak.

Ezen túl általános iskolás gyermekek is betekintést nyerhetnek a szimulációs környezetbe, bepillantást nyerhetnek a kórház életébe, szimulációs körülmények között tehetik magukat próbára a vállalkozókedvűek a diagnosztikai és terápiás eljárásokban. Gyakran érkeznek iskolai csoportok, akiknek Reszegi Imre bemutatót tart, és interaktívan bárki kipróbálhatja az eszközöket is.

– A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara és a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház együttműködésében nyílt napok zajlanak. Ilyenkor igyekszünk átadni a gyermekeknek az egészségügy szellemét, remélve, hogy amikor a pályaválasztásra kerül a sor, akkor bizalommal fordulnak majd az egészségügyi szakmák iránt – mondta el a labor szakmai szakértője.

A Fejér megyei Hírportál videóriportja a SKILL laborról megtekinthető itt.

Forrás, fotó: feol.hu