A Szoptatás Világhetének gondolata 1991-ben fogalmazódott meg a World Alliance for Breastfeeding Action (Szoptatást Támogató Szervezetek Világszövetsége, WABA) első ülésén. Anwar Fazal társadalmi aktivista vetette fel, hogy minden évben tartsák meg a Szoptatás Világnapját, egy olyan egyedülálló, a társadalom egységes fellépését elősegítő eseményt, amely nemcsak felhívja a figyelmet a szoptatás fontosságára, de cselekvésre is ösztönöz. A szervezet tagsága végül arra jutott az ötlet kapcsán, hogy világnap helyett egy teljes hét még hatékonyabban szolgálná célkitűzésüket. Így született meg a Szoptatás Világhete, az 1990-es Innocenti Nyilatkozat emlékére minden év augusztus 1-7. között.

Az 1992-ben először megrendezett világhét témája a Bababarát Kórház Kezdeményezés volt, és már ekkor 70 ország csatlakozott az ünnepségsorozathoz. A világhét tematikája minden évben a szoptatás védelmének, népszerűsítésének és támogatásának valamely aspektusát járja körül, és a WABA hirdeti meg. 1992 és 1995 között például az Innocenti Nyilatkozat egy-egy céljára fókuszáltak, hogy ezzel is elősegítsék azok megvalósítását, 2016 óta pedig az ENSZ fenntartható fejlődési céljaihoz igazítják a világheti kampányt, ezzel is a szoptatásnak a fenntartható fejlődési célok megvalósításában betöltött szerepét helyezve középpontba.

Magyar sajátosság, hogy augusztus 1-jén a szoptatás világnapját ünnepeljük, annak ugyanis nemzetközi szinten nincs világnapja, csak világhete, így ez az ünnep kifejezetten a sajátunknak mondható, ahogy szintén hungarikum az Anyatej Világnapja is. Az anyatej számos aspektusból pótolhatatlan, emiatt védelme, népszerűsítése és támogatása az egész társadalom elemi érdeke.

A jeles napon a Dél-Pesti Centrumkórház konferenciatermében zajló, „A szoptatás támogatása közös célunk” címmel megrendezett továbbképző konferencián Dr. Szondi Zita, az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgató-helyettesének köszöntőjében kiemelte, hogy a szoptatással járó életkezdet a legjobb életkezdet, ezért az OKFŐ szakemberei számára kiemelten fontos, hogy az edukációt végző védőnők megfelelő körülmények között, kiemelt támogatással végezzék munkájukat. Felhívta a figyelmet mindemellett a graduális és posztgraduális képzések fontosságára, kiemelve az ágazati szakmai vezetés ezirányú elkötelezettségét.

A konferencián elhangzó előadásokból kirajzolódott, hogy az anyatej nem pusztán tápanyag, hanem a csecsemő legfőbb immunszerve, programozója, szabályozója is, az életkezdet nagy tanítómestere, virtuális köldökzsinór, amely rendkívül fontos a gyermek korai és későbbi fejlődése szempontjából is.

A konferencia előadói voltak:

  • Várady Erzsébet neonatológus, gyermekgyógyász, nyugalmazott IBCLC
  • Gárdos László neonatológus, gyermekgyógyász, az SZTNB elnöke
  • Bressel-Klein Annamária védőnő, laktációs tanácsadó IBCLC
  • Márkus Anita neonatológus, gyermekgyógyász, laktációs tanácsadó IBCLC
  • Ördögh Csilla pszichologus, perinatális szaktanácsadó, pszichodráma asszisztens
  • Dombi Anna Zsófia klinikai szakorvos
  • Hugyecz Marietta okleveles biológia és egészségtan tanár, biológus, kutató, minőségbiztosító, önkéntes szoptatási segítő és dúla