Az első prezentációt Dr. Körömi Zsolt, a Centrum főorvosa tartotta, amelynek a szív- és érrendszeri betegségek felismerése, ellátása, megelőzése volt a fő témája. Az előadáson szó esett azokról az eljárásokról, amelyekkel szívinfarktus esetén gyógyítják a beteget, illetve az életmódváltás fontosságáról, annak érdekében, hogy ne következzen be a súlyos állapot. A főorvos kitért arra is, milyen vizsgálatok érhetők el a vármegyei kórházban és azok mikor szükségesek. Elhangzott továbbá, hogy sokat számítanak a pozitív gondolatok és tettek mind a megelőzésben, mind a gyógyulásban.

Bárdos Szabolcsné Hutter Erika, a Kardiovaszkuláris és Belgyógyászati Centrum főnővére volt az esemény másik előadója, aki a kórház rehabilitációs tevékenységéről tartott tájékoztatót. Majd szólt arról a szervezetről is, amely elsősorban mentális téren segíti a betegek gyógyulását. Az Országos SzívSN Betegegyesület 2009-ben alakult szívinfarktuson átesett és egyéb érrendszeri rizikófaktorral élő betegek számára. Fő célja, hogy ellássa a pácienseket betegségükkel kapcsolatos mindenféle tudnivalóval, hogy ne a félelem uralja mindennapjaikat, hanem valós, hiteles, szakemberektől kapott információkkal legyenek felvértezve – hívta fel a figyelmet a főnővér. Hozzátette: a koordinációs hálózat tagjaként Miskolcon és a vármegyében is végzik feladatukat.

Az első Betegakadémiát az év elején tartották és már a kezdetkor nagy sikere volt. A rendezvénysorozat célja a betegek és érdeklődők pontos, hiteles információhoz juttatása, a rendelkezésre álló szolgáltatások, ellátások megismertetése – mondta Virág Judit, a Magyar Rákellenes Liga elnökségi tagja. A tematika lényege, hogy sorra veszi a kórház összes osztályát, így most a belgyógyászat egyik szelete került sorra. A szívbetegségek problémája sajnos sok embert érint, hiszen a vezető halálokok egyike – mondta Virág Judit.

Forrás, fotó: Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház