Magyarországon ma minden századik gyermek szívfejlődési rendellenességgel születik, éppen ezért a korai felismerés, a rendszeres ellenőrzés és az egyéb veszélyeztetettségre való odafigyelés kiemelt fontosságú számunkra. A korszerű terhességi szűrővizsgálatok ellenére is az újszülöttek közel négy százalékánál fordul elő valamilyen fokú fejlődési rendellenesség. A Veleszületett Szívfejlődési Rendellenesség Hete (CHD – Congenital Heart Disease) azért jött létre, hogy szélesebb körben felhívja a figyelmet a gyakori születési rendellenességekre.

A veleszületett szívfejlődési rendellenesség tünetei különbözőek lehetnek mind csecsemőkorban, mind gyermekkorban, azonban a következőkre érdemes odafigyelni: szapora szívverés, nehézlégzés, állandó fáradtság, a vártnál lassabb növekedés, valamint a bőr kékes elszíneződése.
A szív fejlődése egy komplex és jól szabályozott folyamat, amely során a különböző részei és struktúrái lépésről lépésre alakulnak ki a magzati élet korai szakaszában. Amennyiben ebben az időszakban valamilyen ártalom (genetikai ártalmak, környezeti ártalmak, vírusfertőzés, gyógyszerártalmak) érik az embriót, különböző fokú fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki.

A védőnői szolgálat munkatársai már az általános iskola egészségnevelő programján keresztül segítséget tudnak nyújtani a tudatos családtervezés tájékoztatásában a fiataloknak. A gyermekvállalás idején, az első várandósgondozáson egy teljesen átfogó anamnézist készítenek a védőnők, ezzel is segítve a várandóság idejének zökkenőmentességét. Tanácsadással segítik továbbá a kismamákat a szülés folyamatával kapcsolatban, a baba világra jöttét követően pedig az újszülött speciális gondozásában. Védőnőink érintettség esetén a születéstől egészen a gyermek iskolás éveinek végéig támogatják a családokat.