A jövőben még több meddő pár kaphat esélyt gyermekvállalásra. Ez annak köszönhető, hogy a kormány mintegy nyolcmilliárd forint támogatást biztosít a mesterséges megtermékenyítést végző állami és egyházi intézmények fejlesztéséhez.

A meddő párok korábbinál nagyobb támogatásával, a mesterséges megtermékenyítési eljárások hozzáférésének javításával is segíteni kíván a kormány abban, hogy a jelenleginél több gyermek szülessen Magyarországon.

Európa több országához hasonlóan hazánkban a párok 15-20 százalékának, tehát nagyjából minden ötödik gyermeket óhajtó párnak csak orvosi segítséggel teljesülhet a vágya. Egyre nagyobb igény mutatkozik a mesterséges megtermékenyítési eljárásokra, aminek szakemberek szerint a fő oka, hogy mind idősebb korban vállalják az első gyermeküket a nők, a reprodukciós képesség pedig az életkor előrehaladtával fokozatosan romlik, és a férfiak nemzőképességével is egyre több a gond, a meddőségi esetek 40 százalékában férfiproblémák állnak a háttérben.

Európa több országában is eléri már a 10 százalékot az orvosi segítséggel fogant gyermekek aránya, Magyarországon egyelőre csak a gyermekek 3-4 százaléka születik meddőségi kezelés eredményeként.

A kormány tavaly ősszel már jelentős lépést tett ezen arány javítása felé azzal, hogy kibővítette a tb-támogatással igénybe vehető lombikbébi-eljárásokat: ha egy párnál az első öt lombik-eljárás valamelyike sikerrel jár, akkor a következő gyermek, gyermekek esetében is négy-négy alkalommal támogatja a beavatkozást az állam.

Emellett – szemben a magánintézményekben igénybe vehető 55 százalékos támogatással – az államilag támogatott lombik-eljárásokhoz kapcsolódó gyógyszerek tb-támogatását a korábbi 70 százalékról 90 százalékra növelték. Egy nemrég megjelent határozatával pedig tovább növeli a kormány a gyermekre vágyó párok esélyét azzal, hogy a mesterséges megtermékenyítést végző állami és egyházi intézmények fejlesztéséhez összességében mintegy nyolcmilliárd forint forrást biztosít.

A kormányhatározat egy új eljárás, a természetes fogamzássegítés elterjesztését is felkarolja, erre összesen 200 millió forintot szánnak az idén.

A Pécsi Egyetem Nőgyógyászati Klinikáján már elérhető a komplex teherbe esést segítő program, amelyet például olyan párok számára kínálnak, akik szeretnék természetes módszerekkel növelni a fogamzóképességüket, mert etikai, vallási vagy anyagi okból nem szeretnének vagy nem tudnak részt venni mesterséges megtermékenyítési programban.

Forrás: magyaridok.hu, Haiman Éva, Fotó: Teknős Miklós