A Magyar Vöröskereszt 1939 óta szervez véradásokat Magyarországon. A humanitárius szervezet toborzó munkájának köszönhetően biztosított az Országos Vérellátó Szolgálat számára az egészségügy működéséhez nélkülözhetetlen vérkészlet, ami mesterséges úton nem előállítható. Naponta 1600-1800 önkéntes véradó részvétele szükséges ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű készlet álljon rendelkezésre. A Magyar Vöröskereszt civil szervezetként és az Országos Vérellátó Szolgálat véradásszervező partnereként folyamatosan keresi azokat a megoldásokat, amelyekkel minél többeket vonhat be az önkéntes véradók közösségébe, és amelyek lehetővé teszik az ország szinte minden pontján a véradást. Ennek a törekvésnek a legújabb állomása a véradóbusz elindítása.

A Magyar Vöröskereszt véradóbusza az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai együttműködésével ezentúl minden évben kora tavasztól késő őszig járja az országot, hogy a helyhez között, de önkéntes véradásra nyitott személyekhez is eljuttassa ezt a kiemelten fontos társadalmi ügyet. Elsősorban a kistelepüléseket és falvakat látogatja, de fel-felbukkan nagyforgalmú csomópontokon is, ezzel mindenki számára biztosítva az önkéntes véradás lehetőségét. A véradóbusz üzembe állítása a Belügyminisztérium támogatásával valósult meg.

A szalagátvágással egybekötött átadáson részt vettek a Magyar Vöröskereszt szakmai partnerei is: a Belügyminisztérium képviseletében az egészségügyi államtitkár, Dr. Takács Péter, az Országos Vérellátó Szolgálat részéről Bayerné Dr. Matusovits Andrea főigazgató és Dr. Nagy Sándor szakmai főigazgató-helyettes. Kardos Istvánnal, a Magyar Vöröskereszt főigazgatójával közösen elmondták az eseményt méltató beszédüket, ezt követően együttesen vágták át a nemzetiszín szalagot.

Véradóbusz Magyar Vöröskereszt önkéntes véradás

A véradóbusz a Magyar Vöröskereszt becslése szerint 6.000 és 10.000 kilométer közötti éves futásteljesítménnyel járja majd az országot, és évente 100-nál több kistelepülése jut majd el, ezzel több ezer új önkéntes bevonását teszi majd lehetővé. A véradóbusz hosszú távú, stabil üzemeltetését és az országjárását a MOL Magyarország és az NN Biztosító támogatta.

Forrás, fotó: Magyar Vöröskereszt/Szalai Csaba