A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központja (GYEK) Magyarország második legnagyobb gyermekkórháza, amely 232 fekvőbeteg ágyon, 19 szakrendelésen, 14 szakmaprofilban látja el az északkelet-magyarországi régió ezen populációját. A Gyermek sürgősségi, baleseti ellátás fejlesztése című - EFOP 2.2.1-VEKOP-16-2016-00001 - program 2022-ben indult el; a szakterületet érintő beruházás mintegy 3 milliárd forint értékű.
A GYEK hosszú múltra tekint vissza, az első beteg 1976-ban lépett be az intézménybe. Ennek jegyében az átadás mérföldkő a kórház beruházásainak történetében.

Az épület alapterülete mintegy 20 000 m², ebből a projekt részeként a kivitelezéssel (átalakítás, felújítás és bővítés) érintett terület összesen 2 553,82 m²:

  • a Gyermek Sürgősségi és Baleseti Osztály teljes körűen megújult, kibővült;
  • a Gyermeksebészeti, Traumatológiai és Égési Osztály fekvőbeteg részlege szintén megújult, illetve a műtőrészleg komplex rekonstrukciója, felújítása és bővítése is megtörtént;
  • emellett összekötő folyosó készült a GYEK és a mentőhelikopter leszállópálya, valamint a központi radiológiai ellátásnak helyt adó Központi Betegellátó épület között.

A 2018-2022. közötti ciklusban a kórházmenedzsmentnek öt stratégiai célkitűzése volt, s bár a COVID némileg hátráltatta a munkát, a célkitűzések maradéktalanul megvalósultak. Az egyik ilyen célkitűzés volt a Gyermekegészségügyi Központ fejlesztése – mondta Dr. Révész János, a kórház főigazgatója. A régió gyermekgyógyászati fekvőbeteg ellátása erősen centralizált, az ellátási feladatok döntő hányada az itt található infrastruktúra és személyzetre hárul. A GYEK-ben 23 szakrendelésen látják el a gyermekeket. 2023. első félévében 42 ezer járóbeteget, mintegy kilenc és fél ezer fekvőbeteget gyógyítottak, az elvégzett műtétek száma megközelítőleg ezer volt – tudatta a főigazgató.

Az átadó ünnepségen részt vett Dr. Szondi Zita, az Országos Kórházi Főigazgatóság alap-és szakellátásért felelős főigazgató-helyettese is. Köszöntőjében kiemelte, hogy a gyermekek születésének száma Magyarországon az elmúlt években emelkedik. Az egészséges fejlődésüket pedig továbbra is támogatni kell. Azok az erőfeszítések, amelyet a Kormány, a fenntartó, a kórházak és valamennyi egészségügyi dolgozó tesznek ennek érdekében eredményesek. A vármegyei kórház dolgozói élen járnak ebben – fűzte hozzá.

Forrás és kép: Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház és boon.hu