A mozgásszervi megbetegedések éppúgy népbetegségnek számítanak hazánkban, mint a szív- és érrendszeri vagy éppen a daganatos megbetegedések. A mozgásszervi degeneráció népbetegség, Somogyban a daganatos és a szív- és érrendszeri problémák mellett ezek okozzák a legtöbb megbetegedést. S bár nem halálos betegségek, de évtizedeken keresztül súlyosbodnak, nem mindig – vagy nehezen – gyógyíthatók, és folyamatos ellátást igényelnek – mondta dr. Moizs Mariann főigazgató, aki az új egység vezetésével dr. Csonka Viktóriát bízta meg, hangsúlyozva, hogy a szakember nemcsak a reumatológiához, hanem az immunológiához is ért.

A legmodernebb biológiai terápiák is elérhetők már Kaposváron

Egy galvános kezelést készítek elő, amely abban segít, hogy a beteg bal kezében érezhető zsibbadást csillapítsuk – mondta el az egyik ápoló a Kaposi Mór Oktató Kórházban, miközben a betegre elektródát helyezett fel, melyen keresztül kis feszültségű áramot juttatott a test szöveteibe.

A kezelés értágító, fájdalomcsillapító hatású, elősegíti a gyulladás okozta káros szöveti nedvek felszívódását, valamint helyreállítja az izomtónust.

– Hétfőn vettek fel az osztályra nyakigerincsérv-gyanúval, a bal kezem zsibbadt és nagyon fájt – mondta el Göncző-Milkovics Ágnes. – Sokkal jobban vagyok már egy kezelés után, ami olyan érzés, mintha apróbb hangyák mászkálnának rajtam. Nagyon örülök, hogy állami finanszírozásban ilyen terápiák elérhetők – mondta el a gödrei beteg.

A tornaszobában két idősebb beteggel foglalkoztak a gyógytornászok kedden délelőtt. – Egy hete vagyok itt, mert nagyon fájtak a vállaim és a derekam – mondta el a marcali Lantos Ferencné. – A kezelések hatására mostanra sokat javultam.

A most megnyílt kórházi osztály kialakítása nagyon sok szakmai előkészítést igényelt, éveken keresztül dolgoztunk azért, hogy találjunk humán erőforrást, orvosokat, szakdolgozókat az osztályra, akik biztosítják a szakmai hátteret a gyógyító munkához.

A kórházba azokat a betegeket várják, akiknek viszonylag akut reumatológiai panaszaik vannak, s a legmodernebb terápiákat igénylik. Az osztály az északi tömb harmadik emeletén kapott helyet, az ideérkezőket ápolási és orvostechnikai eszközökkel, s olyan eljárásokkal várják, amelyek egy mai, modern reumatológiai ellátáshoz szükségesek, így például ultrahangos vizsgálatokkal, injekciós kezelésekkel. Dr. Moizs Mariann hangsúlyozta: mindent megtesznek ezért, hogy az akut esetek ellátása mellett a betegek gondozása és nyomon követése is megtörténjen a háziorvosokkal együttműködésben.

Forrás, fotó: kaposvarmost.hu