2019 után újra találkozhattak a koraszülött babás családok és a megyei kórház PIC és koraszülött osztály munkatársai, azaz dr. Kelemen Edit főorvosnő és csapata. A Koraszülött PIC-niket Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere nyitotta meg. Kiemelte: szerencsére az orvostudomány nagyon nagy ütemben fejlődik, így ma már sokszor időben felismerhetők a várandóság alatti problémák, nagyobb eséllyel születhetnek meg a babák egészségesen és a megfelelő időben.

Dr. Gondos Miklós, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatója elmondta: november 17-én tartják világszerte a koraszülöttek világnapját. Évente országosan 1200-1500 baba jön előbb a világra, mindent meg kell tenni azért, hogy életben maradhassanak. Ebben a küzdelemben részt vesznek a mentő, a kórház dolgozói, a szülők, és a támogatók, akik sokat segítenek a megfelelő korszerű eszközök megvásárlásában. Kelemen Edit doktornő szívvel-lélekkel mindent megtesz a csapatával, hogy a babáknak minden esélyük meglegyen a túlélésre. Így méltán megérdemelné, hogy elnyerje idén a Prima Primissa-díjat.

Dr. Kelemen Edit Aranyanyu- és Astellas díjas főorvosnő rögtön a beszéde elején örömét fejezte ki, hogy három év után mennyire jó látni számukra, hogy a kis hősök hogy felcseperedtek. Mert minden koraszülött egy kis hős, aki keményen megküzd az életéért.

A főorvosnő mindenkinek megköszönte a támogatást, aki hozzájárult az Alapítványuk működéséhez. A személyi jövedelemadó 1 százalékának felajánlásaiból, magánszemélyek, vállalkozások támogatásaiból, pályázati forrásokból az elmúlt időszakban 30 millió forintot fordíthatott az Alapítvány a korszerű koraszülött ellátásra. A kórház támogatásán túl a befolyt összegből tudják a legkorszerűbb eszközöket megvenni, folyamatosan fejleszteni a műszerparkjukat. Hazánkban az első, közvetlenül a születés utáni újraélesztéshez szükséges legkorszerűbb eszközt is megvásárolhatták. Mindezeknek köszönhető, hogy az országban azon kevés koraszülött osztályokhoz tartoznak, ahol jó eredménnyel sikerül a babákat megmenteniük. Mindez csapatmunka, nagyszerű, kitartó és következetes kollektíva segíti a mindennapokban.

Végül elmondta, egy könyv is készült a koraszülött családok számára. Ebből idézett. „Csodák már pedig léteznek. Ma minden 10. gyermek koraszülött, küzdenie kell az életéért. Igazi harcosok, mert élni akarnak. Minden nap tanulhatunk tőlük.”

A Koraszülött PIC-niken sokféle program várta a családokat. Volt többféle ugrálóvár, arcfestés, táncos program, Ciróka bábszínházi előadás, valamint az épület előtt állt egy igazi mentőautó a Cerny Alapítvány jóvoltából.

Forrás, fotó: baon.hu