Magyarország sajátos helyzetű ország: ha vidéken van oktatás és felsőfokú képzés, akkor lesz értelmiség, akkor tud fejlődni a gazdaság és az adott térség – mondta el Gyuricza Csaba. A MATE rektora szerint ez az intézményük alapkoncepciója, ezért erősítik a vidéki, regionális központjaikat, így a kaposvárit is. Úgy fogalmazott: az egészségmegőrzés nem a kórházakban, hanem a szántóföldeken, a biztonságos élelmiszerellátással kezdődik - ennek szellemében működik együtt a két intézmény.

A MATE a piaci mellett társadalmi szereplőkkel is igyekszik együttműködni, az egyetem campusainak ugyanis folyamatos, napi kapcsolatban kell állniuk a gazdasági-társadalmi élet képviselőivel és a különböző szervezetekkel, nem zárkózhatnak be "elefántcsonttornyaikba". Gyuricza Csaba elmondta, éppen ezért kötnek stratégiai megállapodásokat, ebbe a folyamatba illeszkedik a Kaposi Mór Oktató Kórház is. Az együttműködés számos területet foglal magába: nem pusztán az agrár- és az orvostudományt, de a táplálkozás- és élelmiszertudományt, a pedagógiát, sőt, még a művészeteket is. A rektor kijelentette, a két intézmény közötti partnerség nem pusztán nekik, de az egész térségnek lendületet ad.

Dr. Inczeffy István, a kórház frissen kinevezett főigazgatója az ünnepélyes aláírás előtt hangsúlyozta: a(z orvos)szakma önmagában nem tud létezni, kutatás és oktatás nélkül nem lehet megfelelő minőségű ellátást nyújtani a betegeknek, ahogyan új munkaerőt sem lehet ezek nélkül "bevonzani". Elmondta, a szakma összes képviselője igényli, hogy megismerhesse a legújabb tudományos eredményeket, sőt, részese is legyen ezeknek. A főigazgató szerint ezért hatalmas lehetőség a kooperáció a MATE és a kórház között, hiszen így vonzóvá lehet tenni Kaposvárt és a megyét a frissen végzettek, a fiatal szakorvosok számára, "ki lehet nyitni a kaput".

Kaposvár, illetve Somogy vármegye két legnagyobb munkáltatója a MATE kaposvári kampusza, illetve a Kaposi Mór Oktató Kórház összesen 3500 dolgozóval. A közöttük (illetve jogelődeik között) lévő stratégiai kapcsolat (multidiszciplináris kutatás-oktatás, egészségügyi és egyéb szolgáltatások) 32 évre nyúlik vissza.

Forrás, fotó: kaposvarmost.hu