A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet 2018-ban indította el országos életmentő gyermek műtüdő (VV ECMO) programját. Orvosaik és ápolóik olyan különleges, speciális képességeket és tudást szereztek külföldön, melyet mára nemzetközi szinten is elismernek.

Ezidáig csak gyermekeknél, néhány hónapos kortól 18 éves korig végeztek életmentő kezeléseket, mostanra azonban az újszülöttek műtüdő kezeléséhez szükséges speciális ismereteket is honosítani tudták. Ennek köszönhetően az elmúlt fél év alatt már a negyedik újszülött életét sikerült megmenteni Magyarországon.

A műtüdő kezelés az újszülöttkori súlyos légzési elégtelenség bizonyos fajtáiban tud esélyt adni azoknak az újszülötteknek, akiknek már semmilyen más terápiás beavatkozással nem sikerül javítani az állapotán. Az ECMO-készülék a tüdő olyan súlyos károsodásakor tudja helyettesíteni a tüdő működését, amikor az nem képes biztosítani a megfelelő oxigénellátást a szervezet számára, így lehetőséget teremt a tüdő szövetek gyógyulására.

A sikeres ECMO kezelés feltétele nemcsak a speciálisan képzett intenzíves team, hanem a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben folyamatosan rendelkezésre álló, a gyermekgyógyászat összes területét lefedő magas szintű szaktudás. Ugyanakkor a gyors életmentéshez a küldő intézményekkel való szoros együttműködés is szükséges az újszülöttek életben maradásához.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály kollégáit 2022. május 3-6. között meghívták Európa egyik legnagyobb szimpóziumára, az Euro ELSO Kongresszusra, melyen két nagysikerű szakmai előadást tartottak. Az Extracorporeal Life Support Organisation (ELSO) egészségügyi intézmények és kutatók extracorporalis életfenntartó kezelésekkel kapcsolatos vezető európai szakmai szervezete, amelynek kongresszusán a világ legrangosabb kórházainak képviselői vesznek részt. A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet egyetlen magyarországi intézményi tagként vesz részt azóta is az ELSO szakmai munkájában.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet szívügyének tekinti és elengedhetetlennek tartja az európai szintű betegellátás megvalósítását hazánkban. Folyamatos és naprakész tudással gyógyítja a rá bízott gyermekeket. Az Országos Kórházi Főigazgatóság kiemelt figyelemmel támogatja a gyermek ECMO program újszülöttekre történő kiterjesztését és annak folyamatos finanszírozását.

Forrás: Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, fotó: Sikó-Laky Ivett főnővér kezében tartja Margarétát, a negyedik újszülöttet, akinek az életét a műtüdő kezelés mentette meg a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben.is-highlighted