Dr. Rétvári Bence parlamenti államtitkár, Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, Dr. Deczky Zoltán az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Észak-Közép Magyarországi Térségi Igazgatóságának igazgatója, valamint dr. Stankovics Éva, a kórház főigazgatója ünnepélyes keretek között adta át a betegellátásnak az intézmény teljesen felújított épületét és az újonnan épült Központi Műtőblokkot. 

Dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hangsúlyozta, hogy a hatvani Albert Schweitzer Kórház- Rendelőintézet fejlesztése is jól példázza azt nagy volumenű beruházás sorozatot, amelynek köszönhetően öt év alatt 500 milliárd forintot fordítottak a magyar egészségügy fejlesztésére. Külön is kihangsúlyozta, hogy a most záruló európai uniós projekteknek köszönhetően a hatvani kórház életében nagy fordulópont következett be.
Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője kihangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közti összehangolt együttműködést, amelynek köszönhetően jelentős mértékben megújult számos egészségügyi intézmény képalkotó diagnosztikai eszközparkja. A hatvani beruházás kapcsán leszögezte, hogy a kitartó munka révén a kórház újjászületett és megerősödött. A munka azonban nem ért véget, a megkezdett fejlesztéseket folytatni fogják.
Dr. Deczky Zoltán az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Észak-Közép Magyarországi Térségi Igazgatóságának igazgatója elmondta, hogy a fenntartó képviselőjeként jó ideje dolgozik együtt a kórház vezetésével a projektek megvalósításában. Az intézmény rendkívül nagy átalakuláson ment keresztül az elmúlt évek során, mely további fejlesztési lehetőségeket hordoz magában és ezáltal képes lesz új kihívásoknak megfelelni.
Dr. Stankovics Éva, az intézmény főigazgatója kiemelte azt a több éves megfeszített munkát, küzdelmet, amely a projektzáró eseményig vezetett. Hangsúlyozta: rendkívül büszke a munkatársaira, mert egy csapatként, közös erővel és lendülettel hozták létre azt az eredményt, amit ezen a napon az ünnepség valamennyi résztvevője megtapasztalhatott. Utalt arra, hogy a kórház további támogatásoknak köszönhetően folytatja az elkezdett utat, hogy legfontosabb feladatának eleget téve a lehető legmagasabb színvonalú betegellátást tudja biztosítani.
A hatvani Albert Schweitzer Kórház- Rendelőintézet központi épületének energetikai fejlesztése című, KEOP-5.5.0/A/12-2013-0304 azonosítószámú projekt keretében összesen 569 192 997 forint európai uniós támogatás révén valósult meg az intézmény homlokzati hőszigetelése, pincefödém- és lapostető felújítása, valamint nyílászáró cseréje. A kivitelezési munkálatok során megerősítették a födémet, továbbá 889 darab nyílászárót cseréltek ki. Mindezek a külső homlokzat szigetelésével együttesen nyújtják a jövőben az energiatakarékos üzemeltetés feltételeit.
Az Albert Schweitzer Kórház- Rendelőintézet (ASK) működésének racionalizálása, a fekvőbeteg-ellátás struktúraváltása című, TIOP-2.2.6-12/1B-2013-0005 azonosítószámú projekt összesen 2,699 milliárd forint európai uniós támogatás segítségével valósult meg és három elemre tagolható: az 1.512 m2-en kialakított épülettömb megépítésére, a főépület 2.023 m2-es területének teljes körű felújítására, valamint az orvosi műszerpark korszerűsítésére. 
Az 1,7 milliárd forintos infrastrukturális fejlesztés mellett közel 1 milliárd forint értékű eszközbeszerzés is történt.
A beruházás egyik elemeként kialakított új, kétszintes Központi Műtőblokk zárt, konzolos hidakkal kapcsolódik az intézmény főépületének I. és II. emeletéhez. Ennek a megoldásnak köszönhetően a fekvőbetegek elkülönített útvonalon közelíthetik meg az új létesítményt - a Központi Műtőblokkot - melynek földszintjén Központi Sterilizáló is helyet kapott. Ez utóbbi helyiséget teherszállító lift köti össze az I. emeleten található három aszeptikus műtővel. A Központi Sterilizáló kialakításával a jövőben egy helyen történik az eszközök tisztítása, fertőtlenítése, csomagolása és sterilizálása. A beruházás keretében megvalósuló eszközpark-fejlesztésnek köszönhetően a legkorszerűbb gőzsterilizáló autóklávokkal, mosogatógépekkel, plazmasterilizáló és ultrahangos mosóberendezésekkel szerelték fel a Központi Sterilizálót. 
A beruházás eredményeként egyetlen helyre, egymás szomszédságába kerültek a szakmai szempontból összetartozó betegellátó egységek - ezáltal mérséklődik a széttagoltság és jelentős mértékben megnő a hatékonyság. Optimalizálódnak a betegutak, csökken a fertőzésveszély és javul a munkabiztonság. Szintén ilyen megfontolásból került sor az új, fedett mentőbeálló kialakítására – azon célt szem előtt tartva, hogy a 2015. július 1-jén átadott Sürgősségi Betegellátó Osztály a jövőben minél könnyebben megközelíthető legyen.
A II. emeleti szeptikus műtő kialakítása mellett a Központi Műtőblokkban 3 aszeptikus műtő kapott helyet, amelyeket - többek között - LED-es műtőlámpákkal, aneszteziológiai és sebészeti statív rendszerekkel, röntgen képerősítő berendezéssel, nagyfrekvenciás és ultrahangos égető-vágóval, valamint arthoszkópos tornyokkal szereltek fel. 
A földszinten felszabadult területek átalakításával immár egy helyen - a 24 órában működő Sürgősségi Betegellátó Osztály közelében - koncentrálódik a teljes képalkotó diagnosztikai osztály, mely magában foglalja a CT-t, a digitális képfeldolgozású korszerű röntgent és ultrahang diagnosztikát. A Radiológiai Osztály egyedülálló műszaki színvonalat képvisel a régióban - mind építészetileg, mind orvos technológiai eszközök tekintetében. 
A projekt részeként bruttó 150 millió forint értékben több, mint 50 új eszközzel gazdagodott az Intenzív Osztály is. Ilyen mértékű fejlesztésre nem volt példa az osztály működésének elmúlt negyven éve alatt. 
A hotelépület III. emeletének felújítása során teljes egészében megújult a szülészeti részleg. Immár 3 darab komfortos, egyágyas szülőszoba, valamint egy XXI. századi császárműtő is rendelkezésre áll.
A Környezet és Energia Operatív Programhoz kapcsolódóan került sor a „Fotovoltaikus rendszerek kialakítása központi költségvetési szervek” elnevezésű (KEOP-4.10.0/K/) fejlesztésre, mely a decentralizált, környezetbarát megújuló energiaforrások felhasználásának ösztönzésére és azok elterjedésére irányul. Az épületeken 485 db napelemet helyeztek el, melyek a nap sugárzását alakítják át energiává a fényelektromos jelenség segítségével.  A beruházás összköltsége 102 433 526 Ft volt és eredményeként jelentősen csökken a kórház hálózati villamos energia fogyasztása és fenntartási költsége. Az így megtakarított összeget az intézmény a fenntartásra, a betegellátás minőségének javítására és az orvosi műszerpark fejlesztésére fordíthatja a jövőben.

Forrás: Albert Schweitzer Kórház- Rendelőintézet