Nyitrai Zsolt kiemelte, 2016 óta nagyobb kormányzati figyelmet kap a cukorbetegség, több, a cukorbetegek mindennapjait megkönnyítő döntés született. Működőképes és "élő csatornát" építettek ki a civil szervezetekkel az elmúlt időszakban - tette hozzá. Kiemelte, hogy a kormány stratégiai megállapodást kötött az érdek-képviseletekkel, megemelték a társadalombiztosítási támogatást a 18 év alattiak által használt gyógyászati segédeszköznél. Ezen kívül elkezdődött a pedagógusok edukációja, valamint sikerült elérni, hogy a cukorbeteg gyerekek speciális figyelmet kapjanak az iskolában töltött idő alatt, és a velük foglalkozó pedagógus ezért a gondozásért plusz juttatást kap - mondta a miniszterelnöki biztos.

Fontos lépésnek nevezte azt is, hogy az 1-es típusú cukorbeteg gyermekek után jár az ápolási díj és a gyermekek otthongondozási díja. Szerinte kiemelt kormányzati törekvés, hogy minél többen tisztában legyenek a cukorbetegséggel élők helyzetével. Úgy véli, időszerű lenne megújítani a stratégiai együttműködést és létrehozni egy diabéteszregisztert, amiről az egyeztetések folyamatosak.

Tóth László, a Belügyminisztérium egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a cukorbetegség súlyos népegészségügyi probléma. A kormányzat célja az egészségben eltöltött évek számának növelése, amiben a fókusz a megelőzésen van. Ehhez a civil szervezetek bevonására és társadalmi összefogásra van szükség. Az alapellátás átalakításának egyik célja, hogy a kevésbé szövődményes betegeket az ott dolgozó orvos lássa el, továbbá fontosnak tartják a telemedicina fejlesztését - mondta. Hozzátette, az államtitkárság nyitott minden kezdeményezésre a diabéteszellátást érintően.

Bidló Judit, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő ártámogatási főigazgató-helyettese arról beszélt, annyira megváltozott a diabéteszgyógyszerek felhasználása és igénybe vétele, hogy finanszírozási szempontból új típusú válaszokat kell adni. Szükség lenne egy átfogó finanszírozási protokollra, hogy a betegségre elköltött forrás valóban hatékonyan hasznosuljon.

Wittmann István, a Magyar Diabetes Társaság elnöke is megerősítette, hogy a stratégiai együttműködés megújítása időszerű, és előrelépést jelentene a diabéteszregiszter létrehozása is.

Forrás: borsonline.hu, fotó:napidoktor.hu