A szekszárdi kórház és a PTE ETK Egészségtudományi Szakképzési és Továbbképzési Központ együttműködésében megvalósult kétnapos képzés, az egészségügyi dolgozók öt szakmacsoportja számára kínált kötelező pontszerzési lehetőséget. Az esemény fő témája a megfelelő betegmozgatási technikákkal kapcsolatos ismeretbővítés volt, amelynek gyakorlati óráira a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház európai szintű skill laborjában került sor.

A helyes betegmozgatás nemcsak a beteg biztonsága és gyógyulása szempontjából fontos. Az ápolók és egészségügyi szakdolgozók számára is lényeges, hisz helyes kivitelezéssel és gerincvédelemmel végrehajtott betegmozgatással a saját egészségüket is óvják.

– Fontos, hogy az egészségügyi szakdolgozók számára helyben történhessenek meg az ötéves továbbképzési cikluson belüli kötelező, pontszerző szakmai képzések. A mostani képzés résztvevői között a 22 szekszárdi munkatárs mellett több mint 40 fő érkezett a régió más intézményeiből, hiszen a képzésekre az ország bármely más pontjáról is jelentkezhettek az érdeklődők. A szervezést bonyolító vármegyei irányító intézmény emellett büszke arra is, hogy a korszerű helyszín biztosításán túl az elméleti és gyakorlati oktatást is saját felkészült szakembereik – gyógytornászok, instruktorok, tereptanárok – tartották. A tanfolyam szervezése során az elsődleges szempont az volt, hogy olyan témát kínáljon az érdeklődő kollégáknak, ami bármely egészségügyi területen alkalmazható – hangsúlyozta Pappné Kozma Krisztina, ápolási igazgató.

A februári továbbképzést az év során még további öt hasonló követi majd a kórház skill laborjában, amelyek a betegjogok és a betegelégedettség, a betegmozgatás, illetve az alapszintű újraélesztés megfelelő végrehajtása mellett a csecsemő- és gyermektáplálás új dimenzióit, valamint a hospice-ellátás területét járják majd körbe.

 

Forrás, fotó: Tolna Vármegyei Balassa János Kórház