Egy nemzetközi barlangkutató expedíció tagjai kértek segítséget súlyos, életveszélyes állapotban lévő sérült társuk számára szeptember 2-án. Egy olyan nemzeti mentőalakulatot kerestek, amelynek egészségügyi csapata azonnal tud indulni, érdemi orvosi ellátást tud nyújtani és nem mellesleg képes lejutni egy 1040 méteres mélységben lévő barlangba. E három kritériumnak a kérés időpontjában egyedüliként csak a magyar csapat tudott eleget tenni.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat négyfős egészségügyi csoportja a magyar diplomáciai intézmények bevonásával és a Terrorelhárítási Központtal együttműködésben elindult Törökországba és elsőként érkezett az életveszélyes állapotban lévő barlangászhoz, akit csak összehangolt mentőakcióval volt esély kijuttatni. A helyszínre érkező csapat egyik tagja a felszínen maradt és megkezdte a mentés koordinációját, a többiek azonnal elindultak a bajba jutott amerikai Mark Dickey felé, aki a nemzetközi barlangász társadalom ismert alakja, magasan képzett barlangász és maga is barlangi mentő.  

A mentőcsapat útja hosszú és kimerítő volt. Nehéz barlangi körülmények közt az 1000 méteres mélység elérése önmagában sem kis teljesítmény, emellett barlangász zsákokban még magukkal kellett vinniük azokat a diagnosztikai és terápiás eszközöket, amelyek a súlyos, életveszéllyel fenyegető helyzetben szükségesek az első ellátáshoz.

Dr. Zádor Zsófia, a magyar mentőcsoport szakmai irányítójaként kulcsszerepet játszott az extrém mélységben végrehajtott akcióban, ami a barlangi mentések történetében is világrekordnak számít. A mentőcsapat hazaérkezése után tartott sajtótájékoztatón az orvosnő elmondta, pontosan nem tudta, milyen állapotban vár rá a bajba jutott kutató, ezért többféle forgatókönyvvel készült. Amikor leszállt a mélybe, tulajdonképpen egy kis intenzív osztályt alakított ki ezer méteres mélységben azokkal a minimális diagnosztikai eszközökkel és mérőműszerekkel, amik rendelkezésre álltak, illetve a későbbi napokban folyamatosan érkeztek.  A kivérzett állapotban talált Mark Dickey életmentő egészségügyi  ellátása mostoha  körülmények között zajlott a barlangi bivakhelyen, például a transzfúzióhoz előkészített vér előmelegítése tábori benzinfőzőn langyosított vízben volt megoldható. A balassagyarmati doktornőnek gyógyszeres ellátással, valamint vérátömlesztéssel sikerült stabilizálnia a sérült állapotát.

Dr. Zádor Zsófia négy napon keresztül folyamatosan páciense mellett maradt, monitorozta vitális paramétereit, végezte a gyógyszeres kezeléseket, és mindezek mellett tartotta a lelket az amerikai barlangászban és aggódó társaiban.

Napok megfeszített munkájával, 10 ország közel 200 helyszínen lévő barlangi mentőjének és megannyi háttéremberének közreműködésével, óriási nemzetközi összefogással végül egy hét után sikerült a bajba jutott barlangkutatót stabilizált állapotban a felszínre hozni. Helikopteres átszállítás után klinikai körülmények között folytatódik a mentett sérült ellátása. 

Gratulálunk a sikeres mentőakcióhoz és életmentéshez!

Forrás, fotó: Magyar Barlangi Mentőszolgálat honlapja és Facebook oldala