A szakmai, infrastrukturális és eszközfejlesztések eredményeképpen lerövidül a kórházban eltöltött idő, és jelentősen csökken a kórházi fertőzések száma.
A minimál invazív eljárások, a modern műtéti eszközök és az új aneszteziológiai technológiák eredményeként az egynapos beavatkozások száma világszerte növekszik. Csökken a kórházi tartózkodás ideje, kevesebb komplikációval, gyorsabban és eredményesebben gyógyulhatnak a betegek. A 8 milliárd forint keretösszegű, európai uniós támogatással megvalósuló „Aktív fekvőbeteg-ellátási forma kiváltása az egynapos sebészeti ellátás rendszerének fejlesztésével” EFOP-2.2.0-16-2016-00004 elnevezésű projekt célja ezért, hogy az ország teljes lakossági eloszlását figyelembe véve, önálló, multidiszciplináris, legalább négy szakmát érintő, egynapos sebészeti részlegeket hozzon létre a korszerűbb, hatékonyabb betegellátás megteremtése érdekében. A projekt kidolgozza az egynapos sebészet betegút ellátás-szervezési és szakmai ellátás-szervezési irányelveit, valamint infrastrukturális és gép-műszer fejlesztést hajt végre.

Az egynapos sebészeti ellátásban jelentősen csökken a kórházi fertőzések előfordulási aránya, és nő a betegbiztonság. Ugyanakkor a szakterület körültekintő szervezést igényel, és a beavatkozás nagyfokú figyelmet és kiemelten magas színvonalú orvosi szaktudást követel meg az ellátó személyzettől. Magasan képzett, nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek korszerű eszközökkel végzik a beavatkozásokat az arra alkalmas betegek körében.

Egynapos sebészeti ellátás keretében többek között sérv-, visszér-, szemészeti (pl. szürkehályog), kézsebészeti, nőgyógyászati, vesekő-eltávolító, fül-orr-gégészeti műtétek végezhetők el. Nincsenek hosszú várakozási idők, kórházi várólisták, és a beavatkozások jól tervezhetőek. Az ellátást végző személyzet számára előny, hogy az egynapos sebészeti ellátásban csökken az ügyeleti idő és a hétvégi munkavégzés.