Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára az átadás előtt elmondta, hogy az elmúlt hónapokban átalakították az egészségügyi rendszer háttérintézményeit. A kórházak új működési rendjében az intézmények függetlenségének megtartása mellett megyei együttműködési rendszert alakítanak ki, "amelyben minden kórház főigazgatójának lesz szava" - tette hozzá.

Ferencz Péter főigazgató közölte, a kórház egy meglévő részében alakították ki a 15 ágyas, krónikus betegeket ellátó részleget, három- és négyágyas kórtermekkel, vizesblokkokkal. Korszerű műszerek beszerzésére 400 millió forintot fordítottak.
A most beszerzett digitális röntgent, az ultrahangkészülékeket, a sebészeti lézereket, altató- és lélegeztető gépeket diagnosztikai területen, valamint az egynapos sebészetben és a járóbeteg-ellátásban is használják.

Teljesen megújították a kórház informatikai rendszerét és egy új medikai szoftvert állítottak rendszerbe, ez utóbbi az elszámolási feltételeket segíti. A projekt része még a fűtéskorszerűsítés, amely energia- és költségtakarékossá tette a kórház, illetve a rendelőintézet fűtését.
A kórház további tervei szerint 30 ágyon szeretnék megvalósítani a több betegségben szenvedő, idős páciensek emelt szintű gerontológiai ellátását - tette hozzá a főigazgató.

A komáromi Selye János Kórházban 70 ágyas krónikus belgyógyászat működik, aktív reumatológiai ellátást 20 ágyon nyújtanak, az egynapos sebészet és nőgyógyászat részlege 15 ágyas.

Forrás: Szöveg és kép:MTI