Az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával megvalósuló eszközbeszerzés keretében korábbi röntgeneszközök kerülnek leselejtezésre. helyére pedig új, korszerű diagnosztikai gép érkezik Egyesített Szent István és Szent László Kórház – Rendelőintézetbe.

A régi (17-38 éves), elavult gépek között felvételi, mobil röntgen, mammográfiás, urológiai és felvételi-átvilágító eszközök egyaránt megtalálhatóak. Bár minden berendezés rengeteg eredményes vizsgálathoz segítette hozzá a Szent István Kórház telephely dolgozóit, a korszerűtlen technológia és a magas energiafogyasztás indokolttá tette selejtezésüket.

A megvalósuló projekt a régi berendezés leszerelését, elszállítását, illetve az új eszköz szállítását, telepítését, üzembe helyezését, és az előzőek végrehajtásához elengedhetetlenül szükséges járulékos munkák elvégzését egyaránt magába foglalja.
Az új készülékek energiahatékonysági szempontból kiemelkedőek, ugyanis a régi berendezésekhez képest egy vizsgálatra vetítve, minimálisan 15%-os energia-felhasználás csökkenést teljesítenek, amellyel jelentősen segítik az energia-megtakarítást.

Az előző eredményen túl, az újonnan beszerzett eszközök további előnye, hogy az analóg technikáról digitálisra történő csere következtében egy teljes telephelyre vonatkozó technológiai váltás következik be. Ennek köszönhetően növekszik a betegellátás hatékonysága, eredményessége is.
A projekt Európai Uniós támogatási összege 607.494.100 forint, intenzitása 100%-os. A beruházás várhatóan 2015. november 30-án zárul majd.

Forrás: Weborvos