Július 11-én új eszközökkel bővült a Bajai Szent Rókus Kórház eszközparkja, 48 új, emelt technikai szintű elektromos betegágy segíti a jövőben az ápolási feladatok ellátását, a betegellátás színvonalának további emelését.

A fejlesztés európai uniós forrásból, közel 86 millió forint bevonásával valósult meg. Az U068-EFOP-2.2.0-16-2016-0003 számú, „Egységes ápolási eszközpark kialakítása” című országos projekt célja a kórházi eszközpark, az ápolási eszközök fejlesztése, amely elősegíti a betegellátás és az ápolási tevékenység színvonalának további emelését, a működési hatékonyság és a betegbiztonság növelését. A projekt keretében - az Országos Kórházi Főigazgatóság közreműködésével - 48 darab Eleganza 2 1GR típusú elektromos vezérlésű ágy érkezett a bajai intézménybe. Az ágyak értéke darabonként 1,79 millió forint.

A kórház vezetése a munkafolyamatok és a betegforgalom figyelembe vételével döntött a modern ágyak osztályok közötti szétosztásáról. Ennek megfelelően a Krónikus belgyógyászati, az Urológiai, a Sebészeti, valamint a Traumatológiai Osztályra 8-8 db, a Sürgősségi Osztályra és a Mozgásszervi rehabilitációs Osztályra 6-6 db, a Fül-orr-gégészeti Osztályra pedig 4 db ágy került.

Az új eszközök fontos kiegészítő tartozékokkal érkeztek: minden ágy antidecubitus matraccal, infúziótartó állvánnyal, ágyazópolccal, betegkapaszkodóval, tartósín akasztókkal felszerelt. Az ágyak hálózati csatlakozással, annak esetleges hiányában akkumulátorral is üzemeltethetők. A több helyről is könnyen vezérelhető ágyak mind a betegek, mind az ápoló személyzet részére megkönnyítik az ápolási feladatok végzését, műtétre történő szállítását, ágyon belül a beteg mobilizálását, mozgatását.

A fel-le nyitható oldalelemek alvás közben nyújtanak biztonságot a betegek számára. Az ágyak szükség esetén hosszabbíthatók, az ágyvégek pedig speciális ápolási-betegellátási folyamatok esetére könnyedén leszerelhetők.

Az új ágyak lehetővé teszik, hogy a betegek önállóan, ápolói segítség nélkül is használhassanak bizonyos funkciókat: például a fejmagasító kényelmi funkciót - szükségletük szerint - maguk állíthatják alváshoz vagy olvasáshoz.

Forrás, fotó: bajakorhaz.hu