A korszerűsítés nagymértékben hozzájárul a várható túlélési eredmények emelkedéséhez, hosszú távon pedig a régióban élők életminőségének javulásához is. A projekt összköltsége 469,01 millió forint, 100%-ban vissza nem térítendő európai uniós támogatás.

A kórházban a rendelkezésre álló magas színvonalú diagnosztikai és onkológiai sebészeti háttér mellett a korszerű ellátáshoz a daganatellenes kezelések is hozzátartoznak. A kórház sugárterápiás eszközparkja a fejlesztés eredményeként jelentősen korszerűsödött.  Az új eszközök 2015 novemberében már működni fognak, és lehetőséget teremtenek az emelkedő tendenciát mutató daganatos betegségek szakszerű és komplex kezelésére. Gyulán évente 1200 új, sugárterápiás kezelést igénylő beteg ellátására kerül sor. Az új eszközök beszerzését követően korszerű, a szakmai irányelveknek megfelelő, teljeskörű ellátásban részesülhetnek a betegek. 
Beszerzésre került egy külső besugárzásra alkalmas lineáris gyorsító, ami különösen a fej-nyaki daganatok ellátásában nyújt a mai kor követelményeinek megfelelő szintű ellátást. A gép képes intenzitás modulált (IMRT), valamint képvezérelt sugárterápia (IGRT) elvégzésére. 

A brachyterápiás készülék a nőgyógyászati daganatos betegségben szenvedők belső sugárterápiás kezelését biztosítja. Ez utóbbi készülék lehetővé teszi, hogy az eddig más intézményben kezelt betegek ezentúl Gyulán kapják meg az üregi kezeléseket. A brachyterápiás készülék a nőgyógyászati tumorok ellátásán kívül alkalmas nyelőcső, légcső, végbél, stb. belső besugárzásának elvégzésére. A brachyterápiás eljárás lényege, hogy a daganatot nem testen kívülről sugározzák be a szakemberek, hanem egy úgynevezett applikátor segítségével a beteg testébe, a daganat közvetlen közelében helyezik el a sugárforrást. A hagyományos sugárkezeléssel összevetve az új eljárás kevesebb mellékhatással jár. A kezelés során közvetlenül a daganatos szövetekre hat, a sugárforrás közelsége miatt számottevően kevésbé károsítja egészséges szöveteket. Ez egy ún. kiegészítő terápia, amelyet más gyógymódokkal kombinálnak a kezelőorvosok. A brachytherápia kiegészítheti pl. a kemoterápiás kezeléseket. 
Az ARIA onkológiai információs rendszer az onkológiai ellátás biztonságát növeli. A sugárkezelésre kerülő betegek adatait kezeli, tárolja, képes arra, hogy programozza a betegirányítást, segítségével sokkal hatékonyabban lehet ütemezni a kontroll vizsgálatok, az egyes kezelések  időpontját, aminek következtében jelentősen csökkenhetnek a várakozási idők. Segítséget nyújt a felhasználók - orvosok, fizikusok, asszisztensek – részére is azzal, hogy időben jelzi a soron következő feladatokat. 
A konzorciumban történő eszközbeszerzés egyik fontos szempontja volt, hogy a szegedi, a kecskeméti és a gyulai Klinikai Onkológiai és Sugárterápiás Centrumok szoros együttműködésben, egymás munkáját segítve, akár mindennapos szakmai konzultációk mellett végezze el a lehető legkorszerűbben a sugárterápiás beavatkozásokat.

Forrás: Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház