A sajtóeseményen dr. Kallai Árpád főigazgató, dr. Bálint Beatrix, a Csongrád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórházának főigazgatója, valamint dr. Horpácsy Balázs, az ÁEK Dél-Alföldi térségének egészségügyi főtanácsnoka vett részt. Utóbbi ismertette prezentációjában a pályázat országos, illetve dél-alföldi adatait ismertette.

A kórház 2016 végén nyújtotta be azt a kórházkonszolidációra vonatkozó pályázatot, amelynek célja, hogy működését hatékonyabbá tegye. Négy területet érint a benyújtott dokumentum, ebből 3 kapott támogatást.

Dr. Horpácsy Balázs előadásából kiderült, hogy a régió szépen teljesített országos viszonylatban, hiszen a Dél-Alföld mintegy 2,1 milliárd támogatást nyert. Ebből a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó több mint 244 millió forintot kapott. A támogatásból megvalósuló fejlesztéseket dr. Kallai Árpád ismertette:

A hódmezővásárhelyi Tüdőgondozó beköltöztetése

Ez a projekt a Csongrád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórházával közösen valósul meg. A deszki kórház üzemelteti jelenleg Hódmezővásárhelyen, a dr. Rapcsák András út. 54. szám alatt a tüdőgondozót, ami infrastrukturális szempontból kihasználatlan és elavult. Költséghatékonysági és a betegek kényelmét szolgáló megfontolásból beköltöztetik a dr. Imre József utca 2. szám alá, vagyis a vásárhelyi kórház „E” jelű épületébe. „A páciens szempontjából óriási előnyt jelentene, ha gyorsan, nagy távolság megtétele nélkül kerülne sor a szükséges kiegészítő vizsgálatokra, a más szakorvos általi ellátásra, illetve szükség esetén fekvőbeteg ellátó intézetbe történő felvételre” - fogalmazott dr. Kallai Árpád. Az épületet felújítják, ami a vásárhelyi kórház feladata, míg a deszki kollégák végzik a teljesen új berendezés, illetve eszközök beszerzését. Ez utóbbi részét képezi a modern röntgen berendezés is, aminek segítségével az egyes intézmények közötti kommunikáció is megvalósulhat, hiszen a Vásárhelyen készített röntgenképet szinte azonnal elérik a deszki szakemberek is, így a pácienst megkímélik a felesleges, ismételt felvételek készítésétől. Illetve a szakmai konzíliumok tartása is egyszerűbbé, hatékonyabbá válik – fejtette ki dr. Bálint Beatrix, aki nagyon örül ezen lehetőség létrejöttének. A megvalósítás határideje június 30., a felújítás 126 millióból valósul meg.

Sterilizálási feladatok átvétele a Csongrád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórházától

Egy korábbi projekt eredményeképpen a vásárhelyi kórház Központi sterilizálója teljeskörű felújításon esett át,a melynek eredményeképpen korszerű és az intézmény valamennyi telephelyét kiszolgáló központi sterilizáló látja el ezen feladatokat. Ehhez a működéshez azonban szükséges egy új gépjármű beszerzése, valamint egyéb eszközök, műszerek beszerzése. Jelen támogatásból ezt tudják most megvalósítani. Így a sterilizáló feladatok sokkal gazdaságosabbá, költséghatékonyabbá tudnak válni. Valamint a hatékonyabb működés érdekében a kórház átveszi a deszki intézmény sterilizáló feladatit is, amelyet az elavult egységben csak nagyon nagy költség ráfordításával tudnának ellátni a jövőben. A vásárhelyi székhelyű intézménynek ez bevételi forrást jelent, de a deszkiek számára is megtakarítást jelent, mert a felújítás sokkal többe kerülne nekik, mint az együttműködés. Június 30-ig kell megvalósítani mindezt, viszont ha mindet beszereztek, akkor akár már tavasszal is elindulhat a munka ezen elvek mentén.

A mosodai szolgáltatások költségcsökkentése érdekében végrehajtott fejlesztés

Összesen 5 megyét érintő konzorciumi pályázatról van szó, amelyben 7 tagintézmény vesz részt. Ennek eredményeképpen a mosodai szolgálatot a 7 tagkórház esetében a Békés Megyei Központi Kórház gyulai telephelye fogja ellátni. Hódmezővásárhelyen eddig a büntetés-végrehajtás látta el a mosodai szolgálatot, míg Makónak saját mosodája volt. Június 30-cal ezt a munkát a gyulaiak végzik. Jelenleg 9 fő dolgozik a makói mosodában. Raktári feladat így is marad, de még vizsgálják azt, hogy hány ember kell ezen feladatok ellátására – mondta el dr. Kallai Árpád. A projekt keretében a kórház egységes és új textíliák beszerzését is megvalósíthatja, illetve a tároláshoz, szállításhoz szükséges polcokat is be tudja szerezni abból a több mint 58 millió forintból, amit erre a projektre kapott a vásárhelyi-makói kórház.

Forrás: promenad.hu