A jelenlegi készülékek igen sok eredményes vizsgálaton jelentettek segítséget a kórház dolgozóinak, azonban a régi idők színvonalának megfelelően működnek, jelentős energiafogyasztás mellett – a Tüdőgyógyintézet ezért úgy érezte, hogy elérkezett a csere, a korszerűsítés ideje. Emiatt a mostani gépeket előreláthatóan 2015. november 30-áig lecserélik az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával.

A megnyert támogatásnak köszönhetően összesen 4 darab új, korszerű berendezés kerül a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet telephelyére.
A projekt magában foglalja a régi gépek leszerelését, elszállítását, illetve az új eszközök szállítását, telepítését, üzembe helyezését, és az előzőek végrehajtásához elengedhetetlenül szükséges járulékos munkák elvégzését is. A telepítés után a kezelőszemélyzet oktatása is megkezdődik.
Az új készülékek üzembe helyezése energiahatékonysági szempontból kiemelkedően fontos: a régi berendezésekhez képest ugyanis jelentős energia-felhasználás csökkenést eredményeznek majd, segítve ezzel az energia-megtakarítást és a kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségét mérsékli.
A teljes projekt Európai Uniós támogatásból valósul meg, összege 231 171 750 forint. A beruházás várhatóan 2015. november 30-án zárul majd.
Forrás: weborvos