Az Európai Unió energiapolitikájában rangos helyet foglal el – a környezetvédelem erősítésével összhangban – a megújuló energiaforrás-felhasználás növelése.

A napenergia hasznosítása a megújuló energiaforrások között kiemelt helyet foglal el. A napenergia aktív hasznosításának két módja van: a napenergia termikus hasznosítása, illetve a napenergia villamosenergia-termelés célú hasznosítása. Az egyik irányzatot a fotovillamos napelemek jelentik, amelyek a napsugárzást közvetlenül alakítják át villamosenergiává. Ezt a megújuló villamosenergia-termelést tűzte ki célul a Dr. Réthy Pál Kórház-Rendelőintézet is.
 
Hosszas előkészítést követően kezdődnek meg a munkálatok az intézetben, melyek várhatóan ősszel fejeződnek be. A kórház villamos energia felhasználásából ettől kezdődően éves szinten több mint 284 kW/h-t napelemekkel termelnek majd.
 
A fejlesztés során 255 Wp/panel kapacitású, 20 fokos dőlésszögű, polykristályos napelemeket szerelnek fel a kórház tetejére, összesen 1 188 db-ot, emellett beépítésre kerül 10 db inventor is. A napelem rendszer segítségével a kórház villamosenergia felhasználása csökken, éves szinten bruttó 7,1 millió forint megtakarítást érhetnek el, a primerenergia megtakarítása 9,78% lesz. A fenntarthatósági céloknak is teljes mértékben eleget tevő beruházás a munkaerő megtartását is erősíti, növeli, a rendszer kiépítésével kevesebb lesz a környezeti terhelés is, élhetőbb városi környezet alakul ki, csökken a CO2 termelés és egészségesebbé válhat nemcsak a kórház, hanem a város maga is. 
 
A beépített napelemek csúcsidőben termelik a legtöbb energiát, amikor a hűtő rendszerek a legnagyobb terhelést jelentik a hálózat számára, emellett a tetőre szerelt napelemek árnyékoló hatása nyáron több °C-kal csökkenti az épület belső hőmérsékletét, hűtési igényét is. 
 
Az újrahasznosítható modulokból álló, zajmentesen működő és nagyon csekély karbantartási szükségletű napelemes rendszerre a kórház az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, a Széchenyi 2020 program keretén belül 210,82 millió forintot fordíthat. 

Forrás: Kép és szöveg: – bacsmegye.hu