Az Országos Onkológiai Intézet az idén több mint 5,5 milliárd forintot, hosszú távon további 10,3 milliárd forintot fordíthat fejlesztésre az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében az elkövetkezendő években – jelentette be Menczer Erzsébet, a Fidesz-KDNP óbudai választókerületi elnöke kedden.

A 10,3 milliárdos fejlesztés eredményeképpen a XII. kerületi intézetben onkodiagnosztikai központ jön létre. Az építési beruházás összege várhatóan 6,6 milliárd forintot, az orvosi eszközpark és az informatika fejlesztésének költsége pedig mintegy 3,7 milliárd forintot tesz ki. A fejlesztés során két épületet elbontanak, és egy 2335 négyzetméter alapterületű új épülettömböt alakítanak ki.

Az új komplexumban a képalkotó diagnosztikában csúcstechnológiát jelentő PET-MR berendezés is helyet kap, amely országos szinten nyújt ellátást a daganatos betegeknek. Emellett ultrahang- és röntgenberendezést, valamint CT-t is beszereznek. Mindez a daganatos betegek gyors, akár egynapos diagnosztizálását is lehetővé teszi majd, és jelentősen csökkenti a betegek várakozási idejét.

Teljes energetikai felújítást kapnak az épületek
Az idei források nagy részét egy 5 milliárd forintos európai uniós pályázati összeg teszi ki, melyből hőszigetelik az intézet épületeit, kicserélik a nyílászárókat, valamint gépészeti felújításokat is végezhetnek majd.

Ezen felül az EBP már elfogadott forrásaiból 552 millió forintos keret áll rendelkezésre. 352 millió forintból az intézet lehetőséget kap arra, hogy megtervezze a már említett mintegy 10,3 milliárdos költségvetésből megvalósuló fejlesztését.

A fennmaradó 200 millió forint használható fel az orvosi műszer ellátottság javítására és informatikai fejlesztésekre. Ultrahangkészüléket, metszet szkennert, konzultációs mikroszkópot, indítóasztalt, leletező munkaállomást vásárolhatnak. Emellett az intézmény informatikai ellátottságát is fejlesztik: beszereznek négy úgynevezett Telemedicina adatbázis szervert, amely ahhoz a rendszerhez szükséges, amelynek segítségével az onkológusok video-konferencia keretében konzultálhatnak a daganatos betegek egyéni terápiás tervének kialakításáról.

Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója elmondta: az intézet a magyar onkológia szervezési, módszertani, epidemiológiai oktatási, kutatási és gyógyítási központja. Az intézetet Közép-Kelet Európában egyedüliként a legmagasabb szintre akkreditálták.

Forrás: magyarepitok.hu, MTI