A szimpóziumot, - amelynek központi témája az idén 100 éves dietetikai képzés volt, - Bábiné Szottfried Gabriella, az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgató-helyettese nyitotta meg. Köszöntő beszédében hangsúlyozta: hazánk Európában elsőként indított nemzetközileg elismert táplálkozástudományi képzést, mely azt mutatja, hogy orvosaink már 1922-ben felismerték az étkezés betegségek megelőzésében betöltött szerepét. Multidiszciplináris tudásuk az egészségügy mellett a táplálkozáspolitikai döntések meghozatalában és az élelmiszeriparban is megkerülhetetlen. Örömét fejezte ki, hogy ez a tudományág, a benne lévő kiváló innovatív szakemberekkel, a kezdetektől fogva minden szervezeti szinten úgy volt képes együttműködni, hogy munkájuk ma egyértelműen kimutatható a lakosság egészségjavulásában, a nem fertőző betegségek megelőzésében, a születéskor várható élettartam meghosszabításában, az egészségben eltöltött évek számában. „ A képzőhelyek és szakmai szervezetek közös kommunikációs kampánya, melyet az OGYÉI ezzel a konferenciával indít útjára, a lakosság egészségének javításáért dolgozó dietetikusokat ünnepli, akiknek áldozatos munkáját ezúton is köszöni, ahhoz sok erőt és egészséget kíván az egészségügyi kormányzat. ” – zárta beszédét az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgató-helyettese.

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos ünnepi beszédében úgy fogalmazott, az egészséges táplálkozás hosszú távú befektetést jelent az egészségbe, pozitív hatásai a felnőttkorra is kihatnak és az idősebb korosztálynál pedig hozzájárulnak az egészségi állapot javításához. Emlékeztetett arra, mindannyian mások vagyunk, más adottságokkal bírunk, más betegségekkel küzdünk, másra vagyunk érzékenyek. Egy-egy diéta kialakítása során ezeket mind figyelembe kell venni. Hozzátette: kiemelt szempont, hogy betartsuk az egészséges táplálkozás alapelveit és biztosítsuk a megfelelő tápanyagszükségletet. „Fontos, hogy olyan mértékben szabad korlátozni, elhagyni bizonyos alapanyagokat, amennyire azt az adott diéta ténylegesen megköveteli. Egy indokolatlanul szigorú diéta pedig hosszú távon akár egészségkárosodáshoz is vezethet” – figyelmeztetett.

Az országos tisztifőorvos aláhúzta: mivel a diétának nemcsak fizikális, hanem lelki vonatkozásai is lehetnek, ezért különösen fontos ez egy fejlődésben lévő gyermek esetén. Egy diétát követő gyermek pszichoszociális fejlődése szempontjából fontos figyelni arra, hogy amikor csak lehetséges, ugyanazt az ételt kapja, amit társai, ezzel is csökkentve a kirekesztettség érzését – hangsúlyozta Müller Cecília, aki felhívta a figyelmet arra is, évről-évre emelkedik a szakorvosok által igazolt diétás igények száma Magyarországon. „Ez két dologra enged következtetni: egyrészről, hogy a mai korban is folyamatosan szükség van a dietetikusképzésre, azokra a szakemberekre, akik a fogyasztói, gazdasági és hatósági igényeket és az előírásokat is teljesíteni tudják, másrészről nekünk, szakembereknek célunk kell, hogy legyen a közvélekedés átalakítása. Hangsúlyozzuk, hogy a helyes táplálkozás nem jelenti egyetlen ételnek, élelmiszernek a tilalmát sem. A minőség és mennyiség alapelvét kell követni. Az egészséges táplálkozás egyet jelent a jól-léttel, és a jó közérzettel. Nem szabad elfelejteni: az vagy, amit megeszel, tartja, a mindannyiunk számára ismert népi bölcsesség.”

„Számos betegség kialakulása tudatos, egészséges táplálkozással megelőzhető, hátráltatható, illetve megannyi betegség első választandó kezelési formája és mellőzhetetlen terápiája a dietoterápia” - jelentette ki Dr. Szentiványi Mátyás, az OGYÉI főigazgatója, hozzátéve, örömtelinek tartja, hogy 2015-ben az Élelmezés- és Táplálkozástudományi és a Gyógyszerészeti Intézet összefonódott, és azóta a két terület szakértői egymást közvetlenül támogatva dolgozhatnak a magyar lakosság egészségi állapotának megőrzésén és javításán. Biztosítva - többek között - a biztonságos gyógyszerekhez való hozzáférés mellett azt a táplálkozástudományi szaktudást, amely bizonyos szakpolitikai döntések meghozatalához elengedhetetlen.

A főigazgató leszögezte, a hazai dietetikusok és táplálkozástudományi szakemberek képzése olyan nagy múltú és tudománytörténetileg is olyan nagy formátumú személyek által alakított, amelyről kötelesség megemlékezni.

Mint ismeretes, az Egyesült Államok után másodikként a világon, Európában elsőként Magyarországon 1922-ben, a budapesti Pázmány Péter Egyetem Orvostudományi Karán egy nemzetközileg elismert képzés elindításával olyan diétás szakemberek képzése vette kezdetét, akik az orvosok munkáját a betegek egyénre szabott diétás ellátásával támogatták. Napjainkban Budapesten - a nemrég a világ 250 legjobb egyeteme közé választott - Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, a Pécsi Orvostudományi Egyetemen és a Debreceni Egyetemen folyik dietetikus képzés, illetve táplálkozástudományi mesterképzés és tudományos doktori fokozat is szerezhető.

A rendezvényen emellett szó esett a dietetikusok betegségek kezelésében, illetve a betegségek megelőzésében betöltött szerepéről, valamint a tudatos táplálkozás fontosságáról.

Fotó: OGYÉI