A Miskolci Polgármesteri Hivatal - a Miskolci Egészségfejlesztési Intézet támogatásával - valamint a Miskolci Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) évek óta rendszeresen megszervezi a Kábítószer-ellenes Világnapot. A prevenciós tevékenységet kifejtő ágazati együttműködést egy workshop keretében kívánják erősíteni, amelyre kedden meghívást kaptak megyében működő KEF-szervezetek, valamint a rendőrkapitányságok képviselői is.

Az ENSZ 1987-ben jelölte ki június 26-át Kábítószer-ellenes Világnappá. Juhászné Ceglédi Tünde, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke elmondta: ez a nap arról szól, hogyan küzdjünk a kábítószer-bűnözés ellen, hogyan védjük meg fiataljainkat a drog okozta veszélyektől.

– Magyarországon 21 éve ünnepeljük ezt a napot, minden évben valamilyen városi rendezvénnyel kívánunk ennek eleget tenni. Az elmúlt évben inkább a fiatalokhoz szóltunk a kültéri rendezvényeinkkel, idén pedig a szakembereket célozzuk meg, részükre igyekszünk hasznos információkat nyújtani ezen a területen – nyilatkozta a fórum elnöke.
Még mindig rengeteg fajta kábítószer van a piacon, Juhászné Ceglédi Tünde szerint ez nagy hátráltató tényező, hiszen a dizájnerdrogok csaknem kiszorították a régi, „klasszikus” kábítószereket. Megnehezítve ezzel a szociális ellátórendszer helyzetét is, hiszen nehéz elérni ezt a célközönséget, az ellátórendszernek még nincsen kiforrott mintái arra, hogyan tudnának ellene küzdeni.

Fehér Annamária, a Gyermek Egészségügyi Központ főorvosa a gyermekkori droghelyzetről és a prevenció lehetőségéről tartott előadást. – Amikor a bizonytalan hatású dizájnerdrogok először bejöttek, az osztályunkra bekerült 8-14 éves gyerekek 80-90 százalékát tették ki a mérgezetteknek. Ekkor döntöttünk úgy, hogy segítséget kell kérni a társadalomtól: a szülőktől, pedagógusoktól, hogy figyeljenek a gyerekekre, milyen változásokat látnak rajtuk, és azonnal forduljanak szakemberhez, ha felmerül a drogfogyasztás gyanúja – hangsúlyozta a főorvos.
Kábák, kiabálnak, ledobják a ruhájukat – csak néhány példa a kábítószer hatása alatti viselkedésre. A főorvos szerint ezek még a legenyhébb tünetek, de előfordult, hogy eszméletlen állapotban, görcsölve, kiakadt keringési rendszerrel kerültek be sürgősségi, majd pedig az intenzív osztályra. Volt olyan is, hogy valaki nem került be az ambulanciára, egy patak partján találták meg holtan a kábítószeres fiatalt.

A szakember úgy látja, négy év távlatában történt némi pozitív változás történt megyénkben. Közösen összefogva – orvosok, pedagógusok, szülők, rendőrök – megpróbáltak tenni annak érdekében, hogy megtalálják a forrásokat, és minél többet beszélgessenek a gyerekekkel. a megelőzés érdekében. Úgy látja, még ha kábítószerhez is nyúlnak a fiatalok, most már azt tudatosabban teszik, tudják, hol a határ, segítséget kérnek egymástól, szüleiktől, és kevesebb az olyan eset, hogy intenzív osztályra kell felvenni egy adott fiatalt.

Koós Tamás, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, és a Gyermekpszichiátriai projekt szakmai vezetője egy EFOP-pályázatról tájékoztatott. A projekt teljes keretösszege hatmilliárd forint, ennek keretében 13 helyszínen történik infrastrukturális fejlesztés, kifejezetten gyermekpszichiátriai és mentálhigiénés ellátórendszer területen. – Ez aktív fekvőbeteg-osztályokat, emelt biztonságú gyermekpszichiátriai ágyakat és komplex járóbeteg-ellátókat jelent. Emellett olyan szakmai fejlesztési programok valósulnak meg, amelyek a teljes gyermekpszichiátriai szakmát érintik – részletezte a szakmai vezető.

Miskolcon egy 15 ágyas aktív gyermekpszichiátriai osztály épül, ami jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy a mentális állapotuk miatt kórházi ellátásra szoruló gyerekek és fiatalkorúak megfelelő ellátáshoz jussanak. – Jelenleg nincs ilyen Borsod megyében, a legközelebbi aktív gyermekpszichiátriai ellátó Debrecenben van. Ezen a helyzeten tud változtatni a fejlesztés, a megyében párhuzamosan futó, és számos helyen  megvalósuló szakmai program pedig a korai kezelésbevételt, azonosítást, ellátásba kerülést fogja segíteni a rászoruló fiatalok körében – emelte ki Koós Tamás.

A projekt 2017 elején indult, az infrastruktúra teljes átadása pedig 2019 végére, 2020 elejére várható; a tervezési munkák végén járnak, a kivitelezés optimálisan már ebben az évben elindul. Miskolcon a megyei kórház Csabai kapui intézményének jelenlegi pszichiátriai osztályának közelében fogják felhúzni az önálló épületet

Kiss János alpolgármester szerint a 21. század egyik „mételye” a kábítószer. – Éppen ezért különösen fontosnak tartjuk, hogy minden erőnkkel szembeszálljunk vele. A kábítószer-ellenes küzdelemnek vannak megszokott területei - felvilágosítás, elrettentés, bűnüldözés -, mi azonban úgy gondoltuk, hogy egy teljesen új ifjúságfejlesztési programra van szükség, hogy a fiatalok figyelmét más területekre irányítsuk – hangoztatta az alpolgármester.

A Miskolcon megvalósuló „Legyen eszed” komplex ifjúságfejlesztési programmal arra törekszik a város, hogy alternatívát mutassanak a fiataloknak: sportban, kultúrában, tudományban. Kiss János szerint be kell vonzani őket ezekre a területekre, és mivel a fiataloknál jellemző a mintakövetés, azt szeretnék, hogy a példaképek ne a kábítószer világában jelenjenek meg, ezért azt szeretnék, hogy a példaképek ne a kábítószer világában jelenjenek meg, hanem azok között, akik sportolnak, akik színházba járnak, színészekké, tudósokká válnak.

– Ezért szeretnénk minél inkább tömegesíteni azokat a területeket Miskolcon, amelyek képesek arra, hogy elvonják a fiatalok figyelmét a kábítószerről – húzta alá Kiss János.

Tavaly minden negyedik középiskolás részt vett a „Legyen eszed” program valamelyikén. Szeretnék valamennyi miskolci középiskolást megszólítani ezzel a programmal, és folyamatosan tudatosíthassák a fiatalokban: „az igazi világ a kábítószeren kívül van.”

Forrás: minap.hu