Az OSZTV-t a szakmai oktatást folytató hazai szakképző intézményekkel tanulói/felnőttképzési jogviszonyban álló azon tanulók számára került meghirdetésre, akik a versenykiírás tanévében az Általános ápoló szakma, az Egészségügyi asszisztens (Fogászati asszisztens szakmairány), az Egészségügyi asszisztens (Gyógyszertári asszisztens szakmairány), a Gyakorló ápoló szakma, a Rehabilitációs terapeuta (Gyógymasszőr szakmairány), a Mentőápoló szakma, valamint a Perioperatív szakasszisztens (Aneszteziológiai szakasszisztens szakmairány) megszerzésére irányuló szakirányú oktatás utolsó évfolyamán folytatják tanulmányaikat és vizsgájuk a 2022/2023. tanév május-júniusi vizsgaidőszakában esedékes.

A versenyfelhívásban rögzítettek szerint a verseny elődöntője interaktív versenytevékenység keretében 2023. január 12-én online formában lezajlott. Az elődöntő keretében a képzési és kimeneti követelményekben leírtaknak megfelelően, a versenyszervező által központilag összeállított, 30 feladatból álló feladatsort oldottak meg a résztvevők online teszt kitöltésével.

  • Az elődöntőn elért eredmények alapján a meghirdetett szakmák/szakmairányok közül a következő szakmákban és létszámokkal jutottak be a versenyzők a középdöntőbe:

Általános ápoló szakma 29 fő
Egészségügyi asszisztens (Gyógyszertári asszisztens szakmairány) 9 fő
Mentőápoló szakma 5 fő
Perioperatív szakasszisztens (Aneszteziológiai szakasszisztens szakmairány) 6 fő

Az elődöntőn az Egészségügyi asszisztens (Fogászati asszisztens szakmairány), a Gyakorló ápoló szakma és a Rehabilitációs terapeuta (Gyógymasszőr szakmairány) tekintetében nem valósultak meg a középdöntőbe jutás Versenyfelhívásban meghatározott feltételei, ezért középdöntő nem került megszervezésre.

  • A középdöntők 2023. február 17-én öt helyszínen kerültek megrendezésre:

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet: Általános ápoló szakma,
Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház: Általános ápoló szakma,
Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet: Általános ápoló szakma és
Perioperatív szakasszisztens (Aneszteziológiai szakasszisztens szakmairány),
Országos Mentőszolgálat Nyíregyháza mentőállomás: Mentőápoló szakma
SZTE GYTK Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézet: Egészségügyi asszisztens (Gyógyszertári asszisztens szakmairány)

  • A középdöntőn megjelentek létszáma szakmák/szakmairányok szerint:

Általános ápoló szakma 27 fő
Egészségügyi asszisztens (Gyógyszertári asszisztens szakmairány) 7 fő
Mentőápoló szakma 5 fő
Perioperatív szakasszisztens (Aneszteziológiai szakasszisztens szakmairány) 4 fő

A középdöntőben a versenyzőknek a versenyfelhívásban megjelentek szerint az adott szakma/szakmairány szakmai követelményei szerint összeállított gyakorlati feladatot kellett elvégezniük szimulációs körülmények között, a képzési és kimeneti követelményekben meghatározottak és az adott szakma/szakmairány szakirányú oktatásának szakmai követelményei alapján. A versenyzők teljesítményét helyszínenként 7 fős független versenybizottság értékelte.

A versenybizottság tagjainak a versenyt megelőzően - előértekezlet keretében – 10 db versenyfeladatból kellett 1 db versenyfeladatot kiválasztaniuk az alapján, hogy melyik feladatot tartják a legalkalmasabbnak a szakmai tudás mérésére. A versenyfeladat kijelölése a verseny tisztaságának megőrzése, az objektív mérés és értékelés, valamint az egyenlőség biztosítása érdekében egyszerű többségi kiválasztással történt, így szakmánként valamennyi versenyző ugyanazt a feladatot mutatta be. Az általános ápoló szakma esetében a három versenyhelyszín versenybizottságainak döntését figyelembe véve, egyeztetést követően szintén egy feladat került kiválasztásra, így minden versenyhelyszínen ugyanazt a versenyfeladatot oldották meg a versenyzők.

A középdöntő versenyhelyszíneit biztosító intézmények vezetőinek és a verseny előkészítésében, lebonyolításában résztvevő valamennyi munkatársának köszönetünket fejezzük ki, hogy az OSZTV középdöntőjére magas szakmai színvonalon kerülhetett sor azáltal, hogy a versenynek kiváló hátteret, kiemelkedő gyakorlati helyszíneket biztosítottak.
A középdöntőn elért és összesített eredmények alapján 6 fő jutott tovább az Általános ápoló szakmából, számukra 2023. április 5-én kerül sor a döntő keretében az OSZTV utolsó megmérettetésre. A döntőn öt fős versenybizottság értékeli a versenyzők teljesítményét. A versenybizottsági tagi feladatokat Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, mint Kiemelt Partner részéről Dr. Balogh Zoltán elnök látja el.

A döntőforduló során a képzési és kimeneti követelményekben meghatározott szakmai követelményeknek megfelelően központi interaktív és projektfeladatokat kell elvégeznie a versenyzőknek. A döntő központi interaktív feladatsorának megoldása online formában történik 2023. április 4-én. A projektfeladat részeként – a szimulációs körülmények között megoldandó gyakorlati feladat mellett – előzetesen esettanulmányt kellett a versenyzőknek elkészíteni és 2023. március 27-ig a versenyszervező részére e-mailben megküldeni. A versenyzők által elkészített esettanulmányt a döntőn a versenyzőknek prezentáció formájában kell előadni.

A döntő helyszínét a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet biztosítja.

A döntő eredményhirdetésen részt vesz Dr. Maroska Anikó a Belügyminisztérium Egészségügyi Humán Erőforrások Főosztályának főosztályvezetője, Bábiné Szottfried Gabriella az OKFŐ népegészségügyért és prevencióért felelős főigazgató-helyettese, Dr. Bene Ildikó az OKFŐ Humánpolitikai és Jogi főigazgató-helyettese, Dr. Páva Hanna az OKFŐ Humánerőforrás-fejlesztési Igazgatóságának igazgatója, Mayer Andrea a Semmelweis Egyetem Szakképző Intézmények Igazgatóságának igazgatója, Ujváriné Dr. habil Siket Adrienn az Egészségügyi Szakmai Kollégium Ápolási, szakdolgozói és Szülésznő Tagozatának elnöke. A döntőn a versenyzőket köszönti Prof. Dr. Andréka Péter a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet főigazgatója. Az eredményhirdetésre meghívást kaptak a döntőbe jutott versenyzők képzőintézményeinek igazgatói is.