A kormány az elmúlt öt esztendőben 322 milliárd forintot fordított az országban működő kórházak és egészségügyi intézmények felújítására. A lestrapált épületek 70 százalékát részlegesen vagy teljesen sikerült megszépíteni. Az újításoknak köszönhetően a vidéken élők, mintegy 7 millióan, európai színvonalú ellátásban részesülhetnek.

A magyar egészségügy történetében ennyire rövid idő alatt ilyen intenzív fejlesztés még nem valósult meg, mint amit az utóbbi években láthattunk – jelentette ki Balog Zoltán a kórházfejlesztések lezáró ünnepségén. Az emberi erőforrások minisztere hangsúlyozta, hogy a kormány az elmúlt években nagy értékű gépekre és műszerekre 104,6 milliárd forintot költött országszerte.

Több vidéki városi és megyei kórház, valamint három vidéki orvostudományi egyetem klinikája is megszépült. Makón felújították a radiológiát és a járóbeteg-szakrendelőt, és új intenzív osztály épült. Az épületek nemcsak kívülről újultak meg, hanem belülről is, a gyógyítás élvonalába tartozó osztályok jöttek létre. Korszerűsítették az urológiát, a kardiológiát, a véradó állomást, a tüdőgondozót és a központi betegfogadót is, valamint javultak a pszichiátriai osztály betegellátási körülményei.

A hódmezővásárhelyi intézményben új kórházi szárny épült, amelynek alagsorában a patológiai részleg és a központi gyógyszertár, a földszinten és az első emeleten az új járóbeteg-szakrendelő kapott helyet. Befejeződött a diagnosztikai szárny felújítása, amely érintette a radiológiai egységet, a szülészetet, az intenzív osztályt, valamint a központi műtőt is. A fejlesztésekre összesen 3,243 milliárd forintot költöttek, valamint a 2007–2015 közötti időszakban közel 400 milliárd forintnyi uniós forrásból még hat vidéki kórházat újítottak fel.

Már most meghaladja a két és fél milliárd forintot az az összeg, amit a kórházak nővérszállóik fejlesztésére szeretnének fordítani – derült ki a Széchenyi 2020 kormányzati portál adataiból. A kormány kiemelt célja, hogy ne csak az ágazatban dolgozók jövedelmi helyzetét javítsa, de – ahol csak lehet – megfizethető lakhatási lehetőséget is biztosítson a számukra, ezzel is enyhítve a munkaerőhiányon.

Teljesen megújul az orosházi nővérszálló, ahol új lakószobák, társalgók, vizesblokkok lesznek, emellett új elektromos és fűtési rendszert is kiépítenek, és jut forrás az energetikai korszerűsítésre is. A jövőben a nővérszállók rekonstrukciójára összesen 486,5 millió forintot fordítanak majd, ebből 250 millió forintot kap Győr, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház és oktatókórház pedig 207 millió forintot nyert el.

Emellett az Egészséges Budapest Program keretében 24 helyen indulnak meg további fejlesztések. Közel 40 milliárd forintos keretösszegből megújul a kistarcsai Flór Ferenc Kórház , a ceglédi Toldy Ferenc Kórház, a váci Jávorszky Ödön Kórház.

A szakkórházak közül 341 millió forint jut a visegrádi rehabilitációs szakkórháznak, 250 millió a nagykőrösi rehabilitációs szakkórháznak, míg 470 millió forint a törökbálinti Tüdőgyógyintézetnek. 2020-ig gyakorlatilag valamennyi önkormányzati tulajdonú orvosi rendelőjét felújítja Miskolc, ami 59 felnőtt, 30 gyermekorvosi, és 41 védőnői körzetet érint. A beruházásokra 1,7 milliárd forintnyi támogatás áll rendelkezésre.

Forrás: duol.hu