Gyógyítanak, ápolnak, szaktudásukkal gondoskodnak a betegekről, ám amint idejük engedi, a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház munkatársai alkotásaik, művészi önkifejezéseik révén is igyekeznek megmutatni tehetségüket. Így tesz Mosonyi Orsolya is, aki a civil életben 29 éve ápolónőként dolgozik, de teológusként, pedagógusként, egészségtan tanárként és énekes előadóként is tevékenykedik. Orsolya a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház szemészeti Osztályának ápolója.

„Fiatalon az általános iskolai énekkarban énekeltem, felnőttként pedig a zeneiskolában magánénekes növendék lettem, Tamás Endre énekes szárnyai alatt. Később a Veresné Petrőcz Mária által vezetett Veszprémi Egyetem énekkarában, majd Zenés Színpadok tagjaként szerepeltem” – meséli előadóművészi életútjának állomásairól.

Orsolya az évek során számos városi és országos rendezvényen való részvételre kapott felkérést, így például a Veszprémi Nők Kerekasztalának, a Nagycsaládos Egyesületének, a Hátrányos Helyzetű Fiatalok Egyesületének eseményeire, de közreműködött képzőművészeti kiállítás megnyitóján, katonai megemlékezésen, drogprevenciós előadáson, nyugdíjas klubban, jótékonysági gálaesten, díjkiosztó és ünnepi műsorokban, családi napon is.

Az énekesek gyakran választják azokat a dalokat hitvallásukul, amelyek a legjobban tükrözik érzelmeiket, gondolataikat, hisz ezeken keresztül tudnak leginkább kapcsolódni a közönséghez. Ennek megfelelően kedvencei között tartja számon Bayer Friderika dalait Orsolya, aki az egészségügyi intézmények eseményein is szívesen kamatoztatja tehetségét, mindig nagy örömmel vesz részt a Koraszülöttek Világnapján, a Magyar Kórházszövetség eseményein, díjátadó ünnepségek, kongresszusok, PIC mikulás rendezvényein vagy akár orvos muzsikus koncerten. A Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesületének kongresszusán Vastag Csabával, a Kórházszövetség – az egészségügy kincsei rendezvényén pedig Zsédával énekelt duettet.

Amikor énekel, szárnyal a lelke

Orsolya családja támogatásával 2020 decemberében, a Covid-járvány szigorú karanténja idején a Csolnoky Ferenc Kórház udvarának három helyszínéről, Live-ban is közvetítve adott adventi koncertet, köszöntve a kórház dolgozóit és az intézményben fekvő betegeket.
„Bármely zenei műfaj vagy stílus képes kifejezni az emberi érzelmeket és gondolatokat” – véli az aranytorkú ápoló, akinek hangja és adottságai révén a lehetőségek színes és széles palettája áll rendelkezésére: szívesen énekel populáris dalokat, gospelt, de előfordul, hogy klasszikus dalokat, musicalt, operettet vagy épp népdalokat ad elő. Elsősorban az anyanyelvén, magyarul szeret énekelni, de emellett angolul, héberül és olaszul is örömmel fakad dalra.
„Számomra a zenehallgatás elmaradhatatlan, kedvencem a jazz és a klasszikus zene, természetesen nagy örömömre szolgál, amikor énekestársakkal, zenészekkel van lehetőségem együtt muzsikálni, de alapvetően szólóban éneklek zenei alapokhoz.”
A zene szeretete kódolva van Orsolya családjában, hiszen bátyja, unokahúga, unokatestvére és az ő gyerekei is a zenei pályát választották foglalkozásként is.

Forrás, fotó: Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház