Gyógyítanak, ápolnak, szaktudásukkal gondoskodnak a betegekről, ám amint idejük engedi, a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház munkatársai alkotásaik révén is igyekeznek megmutatni tehetségüket. Az intézmény közösségének számos, a művészet különféle területein jeleskedő tagja közül kitűnik Bertalan Gitta gyógypedagógus, hiszen egy rég elfeledett mesterséget, a csipkekészítést űzi mesterfokon.

„A csipke készítése családi örökségem, édesapámtól tanultam, aki pedig nagymamám hagyományát örökítette tovább a családunkban” – meséli Gitta, a Gyermek- és Ifjúsági Pszichiátriai Szakrendelő gyógypedagógusa és büszkén hozzáteszi: „A hagyomány tisztelete, az örökségem gondozása komoly értéket jelent számomra, hisz ezáltal is kapcsolódhatom a szeretteimhez, a múlthoz, ráadásul lehetőséget kínál számomra a kreatív kibontakozásra, a művészi önkifejezésre. A tervezés és a mintázatok készítése, valamint az anyagok kiválasztása inspiráló és örömteli tevékenységek számomra.”

Gitta boldogan idézi fel, hogy bár nem megszokott, hogy egy férfi tanulja meg, majd adja tovább a csipkekészítés fortélyait, esetében így történt, ugyanis édesapja, dr. Bertalan Gyula őrizte meg számára a szükséges tudást és eszközöket. A Cholnoky lakótelepen élők háziorvosaként tevékenykedő apának aktív éveiben nem jutott kellő ideje a különleges és szép mesterség gyakorlására, ám nyugdíjazása után elszántan és következetesen vetette bele magát az örökségápolásba.

Gitta meggyőződéssel hisz benne, hogy a csipkeverést a művészetterápiában is alkalmazni lehetne, lévén a kézimunka kikapcsolódást nyújt, és segíthet a mindennapi stressz és aggodalmak ellensúlyozásában, minekutána összpontosításra késztet és nyugalmat hoz az alkotó számára. A csipke ráadásul igen sokoldalú anyag, csak a kreativitáson és a stíluson múlik, mit hoz ki belőle a kedvelője. A veszprémi kórház lelkes és elhivatott gyógytornásza tagja a Mencshelyi Csipkeverő Hagyományokat Ápoló Baráti Körnek, munkáit rendszeresen láthatják kiállításokon az érdeklődők.

Forrás, fotó: Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház