Útkövető

Hírek oldalmenü

Tartalom megjelenítő

null Kutatási együttműködés a tüdőbetegek hatékonyabb kezeléséért

Kutatási együttműködés a tüdőbetegek hatékonyabb kezeléséért

A hamarosan megnyíló nemzetközi színvonalú kutatási központban új gyógyszerekkel kezelik a tüdőbetegeket.

Kutatási együttműködés a tüdőbetegek hatékonyabb kezeléséért

Kiemelt mérföldkőnek számít az a szakmai megállapodás, amely megteremti a lehetőségét annak, hogy a tüdőgyógyászati betegségek hazai kezelésében új fejezet kezdődhessen. Az Országos Korányi és Pulmonológiai Intézet (OKPI) és a Nemzeti Egészségügyi Kutatási Ügynökség Nonprofit Kft. (NEKÜ) között kötött együttműködés eredményeként hamarosan egy nemzetközi színvonalú kutatási központ kezdi meg működését.

A jelenleg még kialakítás alatt lévő helyszínen súlyos előrehaladott tüdőkarcinómás (kissejtes és nem kissejtes), és számos egyéb tüdőgyógyászati betegségben szenvedő beteg klinikai vizsgálatban történő kezelésére nyílik lehetőség új gyógyszerek alkalmazásával.

Dr. Bogos Krisztina az OKPI főigazgatója elmondta, hogy a most megkötött együttműködésének köszönhetően már 2023 tavaszán több klinikai vizsgálat is elindul az újonnan kialakított, modern vizsgálati helyszínen. Ez nemcsak orvosszakmai szempontból bír kiemelt jelentőséggel, hanem a betegek számára is sokkal gyorsabban és egyszerűbben válnak elérhetővé a legújabb innovatív terápiák. Egyúttal arra is lehetőség nyílik, hogy az országos intézet szakemberei még inkább be tudjanak kapcsolódni a nemzetközi tudományos vérkeringésbe.

A NEKÜ ügyvezető igazgatója dr. Tarnai Judit arról tájékoztatott, hogy az év folyamán még másik két további egészségügyi intézményben tervezik, hogy a folyamatosan erősödő nemzetközi kapcsolataik révén hasonló klinikai vizsgálati helyszínek kialakításában nyújtanak segítséget, ezzel is érdemben hozzájárulva a magyar egészségügyi ágazat támogatásához és a betegek korszerű gyógyításában elérendő eredményekhez.

Forrás, fotó: Országos Korányi Pulmonológiai Intézet

intranet