Útkövető

Hírek oldalmenü

Tartalom megjelenítő

null Két új innovatív eljárás és 3D-s testszkenner segíti a hazai gyermekgyógyítást

Két új innovatív eljárás és 3D-s testszkenner segíti a hazai gyermekgyógyítást

Közel 1,3 milliárd forintból bővül a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet eszközparkja. Az ünnepélyes eszközátadásra 2022. szeptember 29-én került sor, melyen részt vett többek között Dr. Nagy Anikó, az intézet főigazgatója, Dr. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, valamint az Országos Kórházi Főigazgatóság képviseletében Dr. Bene Ildikó humánpolitikai és jogi főigazgató-helyettes. A fejlesztésnek köszönhetően a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben hazánkban elsőként válik elérhetővé két innovatív eljárás, valamint az intézmény diagnosztikai háttere egy új, alacsony röntgen-sugárzással működő testszkennerrel is bővül. Az új eszközök korszerű számítógépes technológiák bevonásával segítik a kis betegek gyógyítását.

Két új innovatív eljárás és 3D-s testszkenner segíti a hazai gyermekgyógyítást

Az átadáson Dr. Nagy Anikó főigazgató asszony elmondta, hogy háromféle eszközcsoportot szereztek be: 
•    az egyikbe tartoznak a mozgásszervi rehabilitációt segítő roboteszközök, 
•    a másikba a háromdimenziós felvételek készítésére alkalmas, alacsony röntgensugárzású radiológiai berendezés, 
•    a harmadik csoportot a különféle új fül-orr-gégészeti műtéti technikák alkalmazását lehetővé tevő berendezések alkotják. 

Számítógép vezérelt eszközökkel kiegészített mozgásszervi rehabilitáció
A bénult gyermekek mozgásrehabilitációjában a számítógépes elemző-visszacsatoló rendszer teljesen új módszer a mozgásfejlesztésben. A cseh katonai rehabilitációs központban a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet ortopéd szakorvosai és gyógytornászai egy olyan, a virtuális valóság eszközeit is alkalmazó számítógépes rendszer alkalmazását tanulták meg, amivel a mozgásképtelen gyerekeket egyénre szabott módon, a számítógép segítségével és folyamatos megfigyelése mellett kezelhetik. A berendezés figyeli, értékeli, s visszajelzéseivel segíti a beteg mozgását. Ennek révén javítja az idegi funkciókat, az izomcsoportok működésének összhangját, valamint az egyes testrészek helyzetének érzékelését. A bevezetett módszer lehetőséget ad arra, hogy az eddig alkalmazott manuális technikák gyógyítási eredményeit a fejlett digitális technológia felhasználásával jelentősen megnöveljék, olyan megoldásokat kínáljanak, amik eddig Magyarországon nem voltak elérhetők. A módszer országos ismertetése lehetővé teszi, hogy az ilyen terápiára szoruló gyermekek esetében a megfelelő kezelési módszert választhassák a szakellátásban dolgozó szakemberek, és a számítógépvezérelt ellátás felé tereljék saját betegeiket.

Alacsony röntgensugárzású radiológiai berendezés 
Az EOSedge ultraalacsony dózisú teljes test-szkenner a teljes testet két irányban szimultán leképező röntgenkészülék, mely az első ilyen típusú eszköz Magyarországon. A szinte sugárterhelés nélkül működő EOS új radiológiai diagnosztikai lehetőséget jelent hazánkban a gyermekgyógyászatban, ahol gyakran van szükség röntgen-vizsgálatokra, sok esetben a test nagyobb területére kiterjedőkre is. Ez a berendezés képes kiváltani a CT vizsgálatokat és a hagyományos felvételi technikával nehezen elvégezhető felvételeket, valamint azonnali segítséget nyújt a sürgősségi radiológiában bizonyos kóros állapotok kizárásában. Lehetővé teszi az új módszerekkel gyógyított gyermekek preoperatív diagnosztikáját, személyre szabott műtéti tervezését és rehabilitációs nyomon követését. 

Navigációs rendszerrel asszisztált műtéti technika a gyermek fül-orr-gégészeti ellátásában
A gyermekkori szövődményes középfülgyulladások olyan eseteiben, amikor nincs már lehetőség további hallócsont láncolati rekonstrukcióra, és ezzel hallásjavításra, valamint az állandó, gennyes fülfolyás megszüntetésére a cholesteatomás alapbetegség miatt, a sziklacsont részleges eltávolítására van szükség. Ennek elvégzését intraoperatív radiológiai navigációs rendszer segíti. Az eljárás és a navigációs technika a gyermekek kis testméretei és a speciális betegségcsoportok miatt kiemelt jelentőségűek. E korántsem veszélytelen műtétre dolgoztak ki egy új módszert Olaszországban, melynek lényege, hogy az operáló specialistát - a képalkotó eszközök mellett - számítógépes navigáció is segíti. A navigáció-asszisztált beavatkozás jelentősen növeli a műtéti precizitást, a minőséget, javítja a beteg életesélyeit ebben a bonyolult műtéti eljárásban. Az olaszországi képzésen megismert műtéti technika  valamint a szükséges eszközpark beszerzése biztosítani tudják az innovatív ellátás hazai alkalmazását, biztosítva ezzel az esélyt a gyermekek gyógyulásához és  jobb életminőségéhez.

intranet