Tisztelt Látogató! 

Köszöntöm az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) honlapján! 

Szervezetünk központi szerepet vállalt az elmúlt időszakban lezajlott és még most is tartó hatalmas változásokban. A magyar egészségügyben ugyanis több területen új szabályok, új rendeletek léptek életbe.  Ezek szükségességét hosszú ideje érezzük, most azonban elérkezett az idő a cselekvésre.   A  pandémia határozottan rávilágít a magyar egészségügyi rendszer erősségeire és az átalakításra szoruló területekre. Arra a világra, amelyet a gyógyító munka oldaláról nézve egy rendkívül elkötelezett közösség működtet. Orvosaink, szakdolgozóink és technikai dolgozóink világszínvonalú munkát végeznek azért, hogy mindenki a számára legmegfelelőbb ellátásban részesüljön. Ahhoz az ellátáshoz, amelyet sokan ugyan ingyenesnek gondolnak, de a valóságban a gyógyítás nemcsak az állam, hanem az állampolgár számára is jelentős költségeket hordoz. Éppen ezért az OKFŐ minden erejével arra törekszik, hogy az irányítása alá tartozó egészségügyi intézményekben a biztonságos, nyugodt és kiegyensúlyozott gyógyító munka mellett a költséghatékonyság és az átláthatóság is központi szerephez jusson. 

A megújulás szükségességét a korábbiakban már számos tanulmány alátámasztotta, végül a tavalyi év végére állt össze kellő mennyiségű információ és egyben akarat is ahhoz, hogy megkezdhessük az érdemi munkát. Figyelnünk kell arra, hogy a jogszabályok és a valóság között teljes összhang legyen. Ennek érdekében rendszeres egyeztetéseket, nyitottabb kommunikációt kell folytatnunk munkatársainkkal és a szándékainkkal egyetértő szakmai szervezetekkel.

Rendszerszintű módosításokat hajtunk végre, talán éppen ezért is nehezebb a jelenlegi változtatás fontosságát és részleteit közérthetővé tenni, hiszen párhuzamosan kell alakítani a különböző területeket. Sosem szabad azonban elfelejteni, hogy elsődleges a betegeink érdeke. A másik lényeges vezérlő elvünk, hogy az egészségügyi dolgozók szempontjából előnyösek-e a változások? Lehet ugyanis hatalmas újításokat bevezetni, ha azonban a dolgozók nem értenek vele egyet és ezáltal nem partnerek a megvalósításban, akkor ezek életszerűtlen döntéshozatalok lesznek csupán. Amennyiben a változások azt eredményezik, hogy a beteg és az egészségügyi dolgozó is nyugodtabb lesz, akkor és csak akkor jutunk közelebb a céljainkhoz. 

A változások legfontosabb elemei már korábban elhangzottak: történelmi léptékű orvosi béremelést hajtunk végre, zajlik a szakdolgozói béremelés és megszületett az egészségügyi dolgozók jogviszonyára vonatkozó törvény, amelynek később a módosítási és végrehajtási rendeleteit is megfogalmaztuk. Ennek keretében az állami egészségügyi rendszerben dolgozó munkatársaink több mint 96%-a döntött úgy, hogy részese szeretne lenni a változásoknak. Az Ő bizalmuk arra kötelez bennünket, hogy fokozatosan, egymásra épülve minden bizonytalansági elemet tisztázzunk. A feladat hatalmas, mert egy évtizedeken át berögzült, megkövesedett rendszeren kell változtatni. 

Munkatársainkkal abban hiszünk, hogy kialakul egy olyan egészségügyi rendszer, amelyben a beteg megbízik, és tudja, hogy azt a szolgáltatást, megbecsülést kapja amire jogosult, és ami a gyógyulásban a legjobb számára. Szándék, elszántság és támogatás kell hozzá. Érezzük, hogy ebben a kihívásban az orvosok és szakdolgozók is mellettünk állnak. Ha megszervezhető hatékonyabban az orvos-beteg találkozó, ha nem kiszolgáltatottság-érzéssel érkezik a beteg, ha csökkentjük a várakozási időt, és a beteg, a számára legoptimálisabb kezelést kapta, akkor elértük a célunkat. Arra is fel kell hívni mindenki figyelmét, hogy az eddigiekhez képest sokkal többet kell tennünk az egészségünk megőrzéséért és a betegség megelőzése érdekében. 

Meggyőződésem, hogy orvosaink és szakdolgozóink túlnyomó többsége hihetetlen elkötelezettséggel, elszántsággal dolgozik még a jelenlegi nehéz körülmények ellenére is. Ehhez számukra európai bérezést, minőségi munkakörülményeket és tiszta, átlátható szabályozást fogunk biztosítani, hiszen csak így válhat a magyar kórház az igazi gyógyító munka színterévé.

Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató