Útkövető

Hírek oldalmenü

Tartalom megjelenítő

null Jóváhagyott döntési lista - Az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek és családjaik jólétét, jóllétét fokozó, fejlesztési célú támogatás gyermekdiabétesz centrumok részére

Jóváhagyott döntési lista - Az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek és családjaik jólétét, jóllétét fokozó, fejlesztési célú támogatás gyermekdiabétesz centrumok részére

Közbeszerzési és beszerzési útmutató került feltöltésre a nyertes pályázatok megvalósításának támogatásához. A gyermekdiabétesz centrumok fejlesztésére kiírt pályázatról született döntés jóváhagyása megtörtént, melynek alapján közzétesszük az érvényes pályázatok elbírálásának eredményét.

Jóváhagyott döntési lista - Az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek és családjaik jólétét, jóllétét fokozó, fejlesztési célú támogatás gyermekdiabétesz centrumok részére

Eredményt hirdettek azon a két pályázaton, amelyet az 1-es típusú diabéteszesekkel foglalkozó civil szervezeteknek és a gyermek-diabéteszcentrumoknak írtak ki - mondta el az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára 2020. július 9-én az MTI-nek.
 
Novák Katalin közölte, a kormány majdnem 100 millió forintos pályázati támogatást biztosít civil szervezeteknek és mintegy félmilliárd forintot a diabéteszcentrumoknak. Előbbiek 2-30 millió, utóbbiak 5-30 millió forintos támogatást vehetnek igénybe - tette hozzá.
 
A pályázatok célja, hogy megkönnyítsék az 1-es típusú cukorbetegséggel küzdők életét és a legkorszerűbb ellátást biztosítsák nekik az egész országban - hangsúlyozta. "Az a célunk, hogy azok, akik 1-es típusú diabétesszel élnek, a lehetőségeikhez mérten teljes életet élhessenek" - fűzte hozzá.
Nagyon kevesen ismerik a betegséget, és sokan összekeverik az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegséget; Magyarországon körülbelül 3000-4000 gyermek szenved az előbbitől - jegyezte meg az államtitkár.
 
"Igyekszünk azért is tenni, hogy a gyermekek már egészen pici koruktól úgy járhassanak közösségbe, hogy ne érezzék az indokolatlan hátrányát annak, hogy ők ilyen nehézséggel élik az életüket" - emelte ki Novák Katalin, hozzátéve, a pályázat egy újabb lépést jelent az ő támogatásukban.
 
A civil szervezetek esetében 21 pályázóból 14 nyert támogatást, míg a gyermek-diabéteszcentrumok fejlesztésére minden jelentkező, vagyis 25 szervezet nyert. Ez azt jelenti, hogy szinte minden magyarországi gyermek-diabéteszcentrum támogatásban részesülhet - fűzte hozzá.
A támogatást például infrastrukturális fejlesztésre, eszközbeszerzésre, de akár felkészítésre is fordíthatják a nyertesek, amelyeknek a listáját közzéteszik az Állami Egészségügyi Ellátó Központ és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő honlapján.
 
Novák Katalin elmondta azt is, a következő évi költségvetésben is rendelkezésre áll ennek a támogatásnak a fedezete, így a pályázatotokat jövőre is kiírhatják.
 
MTI 2020. július 9., csütörtök 12:37
 
 
„1-es típusú diabétesszel élő gyermekek és családjaik jólétét, jóllétét fokozó, fejlesztési célú támogatás gyermekdiabétesz centrumok részére” - letölthető dokumentumok a program nyertes pályázói részére: https://www.aeek.hu/palyazati_felhivas_gyermekdiabetesz_palyazati_program
intranet