Útkövető

Hírek oldalmenü

Tartalom megjelenítő

null A Péterfy 205 millióból fejleszthet

A Péterfy 205 millióból fejleszthet

Több mint 205 millió forintos központi támogatásból fejleszti fűtési és meleg víz ellátó rendszerét a Péterfy Sándor utcai Kórház.

A Péterfy 205 millióból fejleszthet

Az év végi állami kórház konszolidáció részeként az EMMI 15 milliárd forintos pályázatot hirdetett meg, amelyre az intézmények működési hatékonyságukat növelő programokkal jelentkezhettek. Az évente több mint egymillió beteg ellátását végző Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ három pályázatával jelentős, 205 millió forintot meghaladó, vissza nem térítendő támogatást nyert a fűtési-melegvízellátási rendszer korszerűsítésére két telephelyen, illetve a takarítási feladatok visszaszervezésére valamennyi épületében - tudatta az intézmény.

A pályázati pénz többségét a Péterfy Sándor utcai telephely rossz energiahatékonyságú, sok karbantartást igénylő gőzkazánjainak meleg víz üzeművé alakítására fordítják. A hatalmas feladat támogatására 151 millió forintot ítélt oda az ÁEEK. A fejlesztés megvalósulása után 20-30 százalékos energia-megtakarítás várható, biztonságosabbá válik kórház fűtése és meleg víz ellátása, ami egyben növeli a betegellátás biztonságát is. Költségoldalon a kiadás 3 éves megtérülésével számol az intézmény. Kisebb volumenű, de hasonló célú fejlesztést valósítanak meg a kórház Szövetség utcai telephelyén, ahol a közel 15 millió forintból megvalósuló kazáncsere javítja majd a betegek és a dolgozók komfortérzetét a mindennapi ellátásban.

A takarítás minősége jelentősen befolyásolja egy egészségügyi intézmény gyógyító munkájának minőségét. A Péterfy Kórház tudatosan törekszik a biztonságosabb környezet megteremtésére a páciensek számára, beleértve a kórházi higiéniai követelmények maradéktalan teljesítését és a megelőzési célú figyelemfelhívást a környezeti és a személyi higiénia fontosságra. Az intézmény 40 millió forintos fenntartói támogatásból szervezi vissza a takarítási szolgáltatásokat saját, kórházi hatáskörébe. A pályázati pénzből ugyanis megvásárolhatók az induláshoz szükséges gépek és eszközök. Az egyszeri befektetéssel megvalósuló fejlesztés éves szinten 82 millió forintos megtakarítást hoz a kórháznak, miközben szakmailag jobb minőségű, és a betegek elvárásainak megfelelő higiéniát biztosít.

A Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ Budapest és Pest megye egyik fő ellátási központja, egyes orvos szakmák esetében pedig országos jelentőségű intézmény. A kórház 1547 fekvőbeteg-ággyal rendelkezik, amelyeken évente közel 56 ezer beteget látnak el. A fekvőbeteg-szakellátás 28 orvos szakmára terjed ki, köztük olyan országosan egyedülálló profilokra, mint a Klinikai Toxikológia és a Pszichiátriai és Krízisintervenciós Osztály alkotta Suicidológiai Központ, de az intézmény része az európai összehasonlításban is kiemelkedő Baleseti Központ is. Az intézmény járóbeteg-szakrendelésein 943 ezer esetet látnak el évente, és a Péterfy Kórház a főváros sürgősségi ügyeleti ellátás egyik alappillére is.

Forrás: Weborvos

intranet